„Carmina Balcanica”, la Reşiţa

ECHO 3 - 2014 - 2014.01.30. - CARMINA BALCANICA - 01Sala multifuncțională a Secției Germane „Alexander Tietz” a Bibliotecii Judetene „Paul Iorgovici” din municipiul de pe Bârzava a reunit oameni de cultură și spiritualitate reșițeni și din Anina, veniți aici pentru a participa la o prezentare de program și revistă. Asociația Culturală „Carmina Balcanica”, reprezentată prin președinte, prof. univ. dr. Mihaela Albu (Craiova), și prin vicepreședinte, prof. dr. Dan Anghelescu (București), ambii membri ai Uniunii Scriitorilor din România și ai Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, a fost punctul de plecare al prezentării revistei bilingve româno – engleze, cu apariție bianuală (în 2014, pentru al șaselea an), în cadrul Universității din Craiova, Facultatea de Litere,și a Institutului de Balcanologie.
Având drept subtitlu în limba engleză „Review of South-East European Spirituality and Culture”, publicația craioveană este răspândită și citită pe teritoriul mai multor continente, „Carmina Balcanica” daruindu-se în întregime menirii de a crea o imagine pozitivă spațiului balcanic, sud-est european, de multe ori sacrificat din acest punct de vedere.
Discuțiilor de început privind apartenența spațiului românesc la Balcani sau nu, le-au urmat altele, mult mai laborioase, privind trecutul și prezentul Banatului în întregimea sa, și ale Banatului Montan în special, analizându-se conținutul și grafica numărului 2 (11) / noiembrie 2013, număr dedicat comunităților etnice ebraice, germane și rușilor lipoveni din țara noastră. Spațiul Banatului Montan, prin prisma germanilor trăitori aici, se regăsește printr-un articol dedicat poetului reșițean Rolf Bossert, „Despre sinucidere și valențele premonitorii ale liricii lui Rolf Bossert / About Rolf Bossert`s Sucide and his Lyrical“, scris de Cosmin Dragoste, managerul Casei de Cultură „Traian Demetrescu” din Craiova, și printr-un articol semnat Erwin Josef Țigla, având titlul „Armonie în diversitate – Banatul Montan: o mică Europă / Harmony in Diversity – Mountainous Banat: a little Europe”, traducerea în engleză fiind asigurată de Michael Petrescu.
Rând pe rând, Clara Maria Constantin, managerul Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici” din Reșița, dr. Ada Cruceanu-Chisăliță (critic de literatură și artă, scriitoare, publicistă), Gheorghe Jurma (critic literar și scriitor, eminescolog, publicist), prof. dr. ing. Ioan Vela (fost rector al Universității „Eftimie Murgu” din Reșița), Gheorghe Zincescu (scriitor și publicist), Nicolae Sârbu (scriitor și publicist, fost director al Bibliotecii Județene „Paul Iorgovici” din Reșița), dr. Dana Antoaneta Bălănescu (om de cultură, numismat), Doru Dinu Glăvan (publicist, președintele Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România) și preot Petru Berbentia (protopopul ortodox al Reșiței) au reiterat importanța publicației, cuprinzând în mare parte în expozeurile dumnealor ideea Banatului Montan multicultural și multiconfesional, un „altceva” decât în alte părți ale României. Au fost rostite, de asemenea, păreri elogioase privind orientarea publicației, dar și păreri critice, dominant fiind rolul lor de a face din „Carmina Balcanica” o publicație de elită a spațiului sud-estic european.
Punctul final l-au „înscris” oaspeții reșițenilor, prof. dr. Dan Anghelescu (București) și prof. univ. dr. Mihaela Albu (Craiova), ambii mulțumind pentru o după-amiază și o seară de excepție, promițând că vor reveni într-o Reşiţă mereu deschisă experienţelor culturale.


Erwin Josef Ţigla

Comentarii

comentarii