Ce se întâmplă cu banii?! Aurul a atins un nou maxim istoric

Prețul gramului de aur a urcat miercuri la maximul istoric de 361,0678 lei, după ce metalul galben a atins, după două luni, un nou record de 2.482,80 dolari/uncie.

Creșterea se datorează comentariilor făcute la începutul acestei săptămâni de președintele Rezervei Federale, Jerome Powell, care a afirmat că inflaţia din Statele Unite se apropie de ţinta de 2%, ceea a înmulțit pariurile pe o serie de scăderi în acest an a dobânzii de referință, care stagnează de un an la 5,25 – 5,50%. Prima decizie de acest tip ar urma să fie efectuată în septembrie și ar putea fi urmată de încă una sau două tăieri până la sfârșitul anului.

Aurul a atins câteva noi maxime în aprilie și mai, dar apoi prețurile au început să scadă, deoarece așteptările investitorilor privind numărul reducerilor ratei dobânzii din Statele Unite s-au redus la doar una până la finalul anului. Pe acest fond, cererea comercială de metal galben s-a redus ca răspuns la prețurile ridicate, în timp ce achizițiile băncilor centrale, în special cea a Chinei, s-au diminuat.

Cererea mare de aur, în detrimentul bonurilor emise de Trezoreria americană, a băncilor centrale, în principal cele din China și India, face parte dintr-un proces de dedolarizare a economiei mondiale și înmulțirea tranzacțiilor comerciale mondiale cu yuani sau rupii.

Unii dintre analiști anticipează că riscurile geopolitice și potențialele amenințări de recesiune ar putea ridica prețurile unciei, în a doua jumătate a anului, la 2.600 – 2.700 dolari.

Trebuie remarcat faptul că poziția monedei americane a fost influențată și de vânzările la care au recurs autoritățile de la Tokyo pentru a diminua deprecierea monedei japoneze, care a atins minime ale ultimilor 38 de ani față de dolar.

Leul a luat pauză de la apreciere

Creșterea aversiunii față de risc a afectat evoluția leului și a altor monede de la marginea zonei euro.

Cursul monedei unice a crescut de la 4,9655 lei, minim al ultimelor aproape nouă luni, la 4,9681 lei, iar cotațiile din piață au crescut de la 4,962 lei, în ședința de marți, la 4,967 – 4,971 lei.

Până în data de 7 august, când se va desfășura următoarea ședință de politică monetară a BNR, piața monetară va cunoaște rar modificări ale indicilor ROBOR.

Miercuri, cel la trei luni s-a consolidat la 5,81%, cel la șase luni s-a oprit la 5,87% iar cel la 12 luni la 5,91%.

Perspectiva reducerii dobânzilor din SUA a apreciat euro la 1,0896 – 1,0945 dolari, iar media monedei americane a scăzut de la 4,5555 la 4,5404 lei, minim al ultimelor patru luni.

Creșterea cererii de monedă elvețiană și britanică le-a ridicat media acestora la 5,1141 lei, respectiv 5,9215 lei.

În regiune, media monedei maghiare s-a întărit marginal la 390,90 forinți/euro. În schimb, cursul celei poloneze s-a depreciat la 4,2904 zloți/euro.

Bitcoin și-a temperat creșterea și fluctua miercuri între 64.595 și 66.070 dolari, iar ethereum se tranzacționa în culoarul 3.444 – 3.516 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Pentru www.infocs.ro analistul financiar Radu Georgescu.

Comentarii

comentarii