Cele mai ciudate obiceiuri de Revelion din întreaga lume

Timp de o zi, din ora in ora, milioane de oameni vor sarbatori trecerea in noul an. Printre primii care il vor intampina pe 2016 vor fi locuitorii arhipelagului Kiribati, situat la jumatatea distantei dintre Hawaii si Australia, in timp ce romanii vor sarbatorii venirea noului an, zece ore mai tarziu. Indiferent de fusul orar, locuitorii de pe intreaga suprafata a Pamantului vor petrece in noaptea dintre ani, fiecare dupa obiceiuri si traditii. Peste tot, cuvantul de ordine este „petrecere”, dar exista unele tari ai caror locuitori urmeaza cu sfintenie datini mai putin obisnuite.

In Danemarca distractia si focurile de artificii sunt completate de farfurii sparte. Cu cat gramada de cioburi la usa lor este mai mare, cu atat danezii sunt mai fericiti. Pe tot parcursului anului ei pastreaza vasele uzate pentru ca in noaptea de Reve­lion sa le sparga la usile prietenilor. Mai multe cioburi inseamna mai multi prieteni, de unde si dorinta lor a-si gasi curtea sau holul plin de farfurii si cani sparte.

Locuitorii Estoniei au si ei nevoie de multe vase pentru noaptea dintre ani, dar nu ca sa le sparga, ci ca sa manance in ele. Credeam ca romanii sunt gurmanzi, pana am aflat ca estonienii mananca de sapte, noua si chiar de douasprezece ori in ziua cu pricina. Acestea sunt considerate numere norocoase si se spune ca in noul an fiecare persoana va primi puterea tot atator oameni cate feluri de mancare a consumat. Exista insa si o parte buna: mesele nu trebuie consumate in totalitate, iar in unele locuri, conform traditiei, o parte din mancare trebuie lasata in farfurie pentru stramosi sau pentru spiritele care viziteaza casa in noaptea de Revelion.

Pe lista tarilor cu obiceiuri mai putin obisnuite, practicate in noaptea de 31 decembrie, se mai gasesc Spania si Mexicul. In ultimele doisprezece secunde din an, locuitorii celor doua tari mananca o boaba de strugure pentru fiecare bataie a ceasului. Spaniolii cred ca strugurii le vor aduce noroc in fiecare dintre lunile noului an, in timp ce mexicanii isi pun o dorinta pentru fiecare boaba consumata. In Mexic traditiile continua cu impodobirea caselor in nuante de rosu, pentru o imbunatatire generala a stilului de viata si a iubirii, galben, pentru conditii de munca mai bune, verde, pentru un nivel financiar sporit si alb, pentru sanatate.

Nici mancarea nu scapa de sub influenta traditiilor: in aluatul de paine se pune o moneda sau un ta­lisman, iar cel la care va ajunge bucata norocoasa va fi binecuvantat cu noroc in noul an. In final, mexicanii fac o lista cu toate evenimentele nega­tive si nefericite cu care s-au confruntat in anul care tocmai se termina si chiar inainte de miezul noptii o arunca in foc pentru a elimina energia negativa in anul urmator. Tot atunci aduc multumiri pentru toate lucrurile bune care s-au intamplat.

Daca aveti planuri de Revelion in Italia trebuie sa va avertizam ca riscati sa va treziti cu capul spart. In ultima zi a anului italienii poarta lenjerie rosie, mananca la miezul noptii o lingura de ciorba de linte pentru fiecare bataie a ceasului si arunca toate lucrurile vechi sau pe care nu le mai folosesc, dar nu la tomberon ci pe fereastra. Ce-i drept nu multi itali­eni au ramas fideli acestei ultime traditii, dar sunt de ajuns cativa care socotesc ca nu le mai trebuie dulapul sau vreun televizor pentru a crea un spectacol de zile mari.

Comentarii

comentarii