Centenarul marcat la Prigor cu cel mai mare tricolor din Valea Almăjului VIDEO

În tot Banatul Montan, nu exista nici măcar un sat unde în faţa bisericii să nu fie amplasat un monument pe care sunt trecuţi fii satului care şi-au dat viaţa pentru ţară în cele două războaie mondiale. Monumentul este de fapt un punct de referinţă al unei localități bănăţene.
Elevii din cadrul liceului de pe raza comunei Prigor au luat parte la activități dedicate Centenarului Marii Uniri. Au confecționat un steag tricolor, au recitat poezii și au interpretat cântece patriotice în Casa de Cultură din comuna Prigor.

Data de 1 decembrie are o semnificație profundă pentru toți românii de pretutindeni. Este Ziua Națională a României și se împlinesc 100 de ani de când românii au strigat cu toată ființa: „Noi vrem să ne unim țara”. BUnicii şi străbunicii copiilor de azi, au participat acum 100 de ani la marea unire de la Alba Iulia.

Ca să cunoască cât mai bine semnificația acestui eveniment, elevii au participat la o manifestare dedicată Centenarului Marii Uniri, organizat de cadrele didactice. Zeci de elevi au plecat din curtea şcolii încolonați și îmbrăcaţi în costume populare spre Monumentul Eroilor din fața bisericii. Pe drum, copii au intonat Imnul Național” Deșteaptă-te Române”, iar la monument, au depus o coroană și au participat la o rugăciune pentru pomenirea eroilor care au căzut, pentru ca noi azi se ne bucurăm de aceste zile dedicate Centenarului Marii Uniri.

Rugăciunea de pomenire s-a făcut de către preotul bisericii ortodoxe din comună Prigor. Alaiul s-a întors în curtea școlii unde copiii au ancorat pe clădirea liceului un steag lung de 7 m și lat de 4,5 m. Steagul a fost confecționat de ei și este cel mai mare tricolor din Valea Almăjului. În tot acest timp, s-a ascultat Imnul Centenarului, cântat de Viorica Macovei.

La final, cu toții au intrat în Căminul Cultural, unde au prezentat un scurt program de poezii și cântece patriotice. O parte dintre elevi au format Harta României din cele trei culori ale tricolorului, iar cei de pe scenă au purtat costume populare. La terminarea programului dedicat Centenarului, cu toții s-au prins în Horă Unirii, ca dovadă de respect și mare cinste a ceea ce reprezintă ziua de 1 Decembrie.

Un reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii