Chiar nu stiu de gluma: Beneficiarii de ajutor social chiar trebuie sa munceasca
Viceprimarul Adrian Dacica a discutat joi cu beneficiarii de ajutoare sociale conform Legii 416/2001, cu modificările şi completările ulterioare, precizându-le că au obligația de a efectua muncă în folosul comunității pentru a le fi acordat în continuare acest sprijin financiar.
Persoanele asistate social sunt monitorizate de către reprezentanți ai Primăriei privind desfășurarea acțiunilor de interes local și, în fiecare dimineață, se vor deplasa spre locațiile unde au fost repartizați să efectueze lucrări, având ca punct de plecare parcarea din zona hotelului Semenic.
În evidenţa Direcţiei de Asistenţă Socială figurează 350 de persoane care beneficiază de venit minim garantat.
Dintre acestea:
– 171 sunt copii cu vârsta sub 18 ani
– 179 sunt persoane majore dintre care 73 sunt apte de muncă dintre care doar 64 de persoane efectuează muncă în folosul comunității (potrivit legii, un singur membru al familiei este obligat să efectueze acțiuni și lucrări de interes local).
Pentru a beneficia de ajutorul social aferent lunii septembrie 2016, 64 de persoane au fost repartizate să efectueze acţiuni şi lucrări de interes local, după cum urmează:
– 32 de persoane în cadrul Direcţiei pentru Întreţinerea şi Repararea Patrimoniului Consiliului Local
– 6 persoane efectuează lucrări de curăţenie stradală în Poiana Golului
– 6 persoane efectuează lucrări de curăţenie stradală în cartierul Secu
– 3 persoane efectuează lucrări de curăţenie stradală în cartierul Doman
– 10 persoane efectuează lucrări de curăţenie stradală în cartierul Câlnic
– 7 persoane au fost repartizate să efectueze lucrări de curăţenie la Grădina Zoologică.
La nivelul municipiului Reşiţa, numărul de zile de muncă în folosul comunităţii, stabilit conform legii, variază între 2 şi 12, în funcţie de cuantumul ajutorului social, respectiv între 24 şi 96 de ore lunar.
Cuantumul ajutorului social se stabileşte ca diferenţă între nivelurile prevăzute la art. 4 din Legea 416/2001, transformate în lei, şi venitul net lunar al familiei sau persoanei singure, rezultat din fişa de calcul. Dacă din calculul în lei rezultă frecţiuni în bani, acestea se rotunjesc la un leu în favoarea beneficiarului.
Plafoanele de venit minim garantat sunt următoarele:
– o persoană………………………………… 142 de lei
– două persoane…………………………… 255 de lei
– trei persoane…………………………….. 357 de lei
– patru persoane…………………………… 442 de lei
– cinci persoane……………………………. 527 de lei
– şase persoane…………………………….. 564 de lei
– şapte persoane……………………………. 600 de lei
– opt persoane………………………………. 637 de lei
– nouă persoane…………………………….. 673 de lei
– zece persoane……………………………… 710 de lei.
Fondurile necesare pentru plata ajutorului social se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor vârstnice.
Menționăm că în perioada 1 ianuarie-15 septembrie 2016, au fost suspendate din plata ajutorului social 81 de familii din cauza neîndeplinirii obligațiilor prevăzute de lege (neefectuarea de acțiuni de interes local, neprezentarea adeverinței eliberate de AJOFM, neprezentarea cererii de prelungire a ajutorului social).
De asemenea, au fost încetate din plata ajutorului social 30 de familii care nu se mai încadrau în condițiile legii.
E foarte corect asa, asa ca terminati cu vaitatul. Ce se aplica e sistemul nemtesc de 1 EURO JOB. Si în Germania somerii trebuie sa munceasca, mai exact sa presteze munci sociale si primesc o remuneratie simbolica de 1 EURO / Ora. Lumea e plina de PUTORI ce prefera sa frece menta în fata tembelizorului holbindu-se la telenovele cît e ziua de lunga pe banii statului vaitîndu-se cu laitmotivul ” SÎNTEM SARACI SI N-AVEM BANI” în loc sa-si cîstige existenta în mod cinstit asa cum trebuie. Locuri de munca sînt suficiente peste tot, indiferent daca România, Germania, Spania, Italia etc.