Cine are bani in România, este mai presus de lege? ONG-urile trag semnalul de alarmă

gec neraÎntr-un comunicat de presă primit de la cel mai activ ONG pe probleme de mediu din parte de vest a țării și poate chiar și din România, membrii acetuia își arată unele temeri și nelămuriri.
,,În Parcul Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, AJVPS Caraş Severin nu poate vâna lupii ucigaşi din Anina, în schimb organizează vânarea cerbilor căprioarelor şi mistreţilor!
În legătură cu informaţiile apărute în presă privind vânătoarea ilegală din data de 12.02.2013 în interiorul parcului reclamată de către Administraţia Parcului Naţional Cheile Nerei – Beuşniţa, care, potrivit AJVPS Caraş Severin ar fi fost autorizată şi la care a participat şi şefii AJVPS, Grupul Ecologic de Colaborare Nera exprimă următorul punct de vedere: În judeţul Caraş – Severin sunt organizate în mod frecvent partide de vânătoare în imediata vecinătate a parcurilor naturale şi naţionale iar cazurile în care participanţii la vânătoare nu respectă protocolul din autorizaţie şi vânează cu această ocazie şi în interiorul parcurilor apar des în media locală.
Astfel de încălcări a Legii Ariilor Naturale Protejate apar mai ales cu ocazia partidelor de vânătoare organizate pentru persoane importante (a se înţelege cu mulţi bani) din firme şi din instituţiile şi autorităţile publice. Cu această ocazie se organizează în paralel şi o paradă a armelor sofisticate, a autoturismelor scumpe de teren 4 x 4 precum şi acele curse în trombă prin localităţile din apropiere la care copii trebuie ţinuţi în casă.
Atunci când în vara anului 2012 locuitorii din cartierele Brădet şi Sommerfriche ale oraşului Anina au cerut AJVPS Caraş Severin organizarea de partide de vânătoare pentru lupii care sfâşie animalele din gospodăriile populaţiei, acestora li s-a răspuns că lupii nu pot fi vânaţi deoarece se refugiază în PN Cheile Nerei – Beuşniţa unde vânătoarea este ilegală. În schimb informaţiile recente arată că deşi la cerbi căprioare şi mistreţi vânătoarea este ilegală în parc, şefii AJVPS o practică.
Nu este exclus ca AJVPS Caraş Severin să conteste în instanţă faptele în cazul în care acestea vor fi incriminate în dosarul de cercetare al poliţiei şi s-ar putea chiar să aibă câştig de cauză. Din 2003, anul în care s-au înfiinţat administraţiile ariilor naturale protejate, Administraţia Naţională a Pădurilor ROMSILVA, în interiorul căreia funcţionează aceste administraţii, nu a făcut mai nimic pentru aprobarea planurilor de management al parcurilor şi mai ales pentru materializarea pe teren a limitelor parcurilor şi a zonelor de protecţie integrală din interiorul acestora. Aceste limite există doar pe hărţile parcurilor, au un caracter informativ, iar avocaţii vânătorilor cunosc bine acest aspect.
Este de înţeles atitudinea ROMSILVA în calitate de agent economic în ceea ce priveşte protecţia şi conservarea patrimoniului natural deoarece interesele acesteia sunt de multe ori contradictorii faţă de cele ale administraţiilor parcurilor dar nu este de înţeles strategia Ministerului Mediului şi a Guvernului României de a menţine ariile naturale protejate în interiorul ROMSILVA. Probabil că şi la nivelul acestor instituţii protecţia patrimoniului natural este abordată în contextul ‘ facem ceva ca să nu spună Comisia Europeană că nu facem nimic”

Doina Mărgineanu

Consilier pentru relaţii publice al GEC Nera

Comentarii

comentarii