De Florii – Ciorbă din cap de pește – crap sau somn VIDEO

Ciorbă din cap de pește – crap sau somn. Fiindcă se apropie sărbătoarea Floriilor și este dezlegare la pește, o să gătim o ciorbă din cap de pește. O rețetă deosebit de simplă, ușoară și care nu cere nici timp prea mult și nici cine știe ce talent la cratiţă. Este o mâncare ușoară, din toate punctele de vedere: și din punctul de vedere al ingredientelor precum și al gustului final. Este o mâncare ce se face din cap și coadă de pește, dar merg foarte bine pe lângă și ,,resturile” de la porționarea peștelui: burtă de pește, aripioare și chiar bucăți de pește mai sănătoase. Din punctul meu de vedere, cea mai gustoasă ciorbă de pește mi-a ieșit din crap. Merge și somnul, are mai multă carne, dar dacă este mare peștele, are un ușor gust de ….baltă. Sau iese prea grasă.

Eu am folosit

două capete mari de crap – cam 1,5 kg – curățate de branhii
4 morcovi potriviţi
3 cepe – potrivite şi ele + ceva ceapă încolțită
două rădăcini de pătrunjel
1 păstârnac
sare, piper, foi dafin și puțin oțet
Opțional – o ceșcuță de orez fiert

Eu am folosit și leuștean murat în oțet
Toate legumele se curăță și se toacă cubulețe – nu prea mărunte

Într-un litru de apă am pus la fiert legumele cu o lingură de sare. Separat, în 2 de apă, am pus la fiert capetele de pește cu puțină sare. Totul se fierbe la foc mic. Când s-au fiert capetele de pește, se strecoară zeama peste legume, se lasă la răcit după care cu atenție curățăm carnea de pe oase. Dacă ciorba este prea groasă, se mai adaugă o cană de apă fierbinte. Potrivim de gust cu sare, foi de dafin și piper, punem carne de pește în ciorbă, cine vrea pune și orezul și la sfârșit eu pun o lingură de leuștean conservat în oțet. Unora le place cu borș, alții pun zeamă de varză – în fine, fiecare cu gustul lui, dar oțetul din vin merge cel mai bine la ciorba de pește.

Servim fierbinte la masă și poftă bună! Întrebați-l pe Mihai dacă i-a plăcut ciorba mea din pește.

O altă variantă de ciorbă de pește o fac în felul următor atunci când am pește mic din belșug:

Până la faza cu peștele, totul este ca în prima variantă. Zarzavat curățat, fiert etc. Numai că, zeama din pește o obțin din pește mărunt pe care îl fierb până se desface tot de pe oase. Separat am câteva bucăți zdravene de pește din care am scos oasele. Peste legume pun zeama de pește strecurată bine, potrivesc gustul ca mai sus și la final pun bucățile de pește. Le las cam 4- 5 minute – în funcție de cât sunt de mari – arunc deasupra leușteanul, pun capacul și opresc focul. Servesc cam după 10 minute. Dar, pe lângă sticluța cu oțet, mai pun pe masă și un mujdei nai subțire de usturoi. Se mănâncă prima dată zeama și la sfârșit bucata de pește peste care am pus usturoi după gust.

Comentarii

comentarii