Comemorarea Victimelor Holocaustului la Colegiul Național “Mircea Eliade” Reșița

„Trecutul este o țară diferită. Vremurile se schimbă, oamenii la fel, dar TRECUTUL NU SE SCHIMBĂ. Si el trebuie amintit, cunoscut și asumat, pentru a nu se mai repeta întru greșeli și crime abominabile.” (“Se numea Sarah”, de Tatiana de Rosnay).

Plecând de la motto-ul „Historia magistra vitae” (Istoria este învățătoarea vieții), în Sala Europa a Colegiului Național „ Mircea Eliade” din Reșița, elevii din clasele de gimnaziu, membrii ai Clubului „Curcubeul Toleranței”, au desfășurat activitatea „Holocaustul – un avertisment al istoriei!”, marcând astfel Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Holocaustului.

S-a ținut un moment de reculegere în memoria victimelor Holocaustului, s-au aprins lumânări, au fost vizionate scurte mărturii–documentare ale supraviețuitorilor de la Auschwitz, iar elevii au prezentat proiecte, au alcătuit postere, au amenajat o expoziție, au vorbit despre nevoia de toleranță și de respect față de drepturile omului. Subtitlurile actiunii sunt și ele deosebit de revelatoare: “Să ne amintim pentru a nu uita”, „Reflecții despre Holocaust”, „Lăsați fluturii să zboare”, „Opusul dragostei este indiferența”, „Scrisoare către prietenul meu evreu”, etc.

Acţiunea este înscrisă in Proiectul de mini-granturi „In Onoarea Drepturilor Omului”, aprobat de Institutul Olga Lengyel din New York, pentru anul școlar 2017-2018, având ca obiective: crearea empatiei cu victimele și păstrarea memoriei lor, creșterea conștientizării privind pericolele mișcărilor radicale și extremiste, precum și a regimurilor totalitare şi a actelor de terorism, promovarea ideilor de toleranţă, înţelegere reciprocă şi dialog, creșterea sentimentului de responsabilitate personală ca cetățean democratic. Responsabilii acestei activități sunt profesorul de istorie Ghiorghița Fercea și directorul adjunct Cristina Mirela Perța.

Ziua de 27 ianuarie este o zi universală de comemorare care marchează eliberarea lagărelor de concentrare naziste, în special a lagărului de la Auschwitz-Birkenau din Polonia în după-amiază zilei de 27.01.1945 şi sfârşitul Holocaustului în care au fost ucişi peste șase milioane de evrei de către regimul nazist în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, ziua de comemorare fiind propusă de Israel împreună cu încă alte 89 de stat și stabilită în urma Rezoluţiei numărul 60/7 care a fost adoptată la 1 noiembrie 2005 de către Adunarea Generală a Organizaţia Naţiunilor Unite. Rezoluţia respinge orice negare a Holocaustului şi încurajează statele membre ale Adunării Generale ONU să transmită viitoarelor generaţii lecţia genocidului, pentru ca această pagină neagră a istoriei să nu se mai repete.
Holocaustului i se mai adaugă şi alte milioane victime în urma atrocităţilor naziste în care se notează aproximativ trei milioane de polonezi, populația de etnie romă, homosexuali, persoane cu handicap, creștini practicanți, peste un milion de copii, cu toţii fiind tratați ca „duşmani ai statului german”, în consecință, eliminați.

Ziua Internaţională de Comemorare a Holocaustului este o zi cu o încărcătură emoțională specială în care se aprind lumânări, au loc evenimente care marchează momentul durerii victimelor Holocaustului, evenimente organizate în memoria victimelor au loc la “Yad Vashem” din Israel, Memorialul Holocaustului din SUA, Memorialul Holocaustului din Berlin precum și în de astfel de instituţii aflate în alte oraşe importante din SUA, Europa, Asia.


Profesor Ghiorghiţa Fercea

Comentarii

comentarii