Consulul general al României la Gyula- cărășanul Florin Vasiloni, în vizită la şcoala din Aletea (Elek) şi zilele oraşului Medgyesegyhaza

În data de 25 septembrie 2015, Florin Trandafir Vasiloni, consulul general al României la Gyula, a efectuat o vizită în oraşul Aletea (Elek), din judeţul Bekes. În această localitate trăiesc membrii ai comunităţii istorice româneşti din Ungaria. Vizita diplomatului român a fost prilejuită de monitorizarea amplelor lucrări de reparaţii la scoala generală din localitate, unde învaţă peste 50 de elevi, majoritatea copii ai românilor care trăiesc în acest oraş.

Consulul general a s-a întreţinut cu directorul acestei unităţi, domnul Petru Sălăjan şi cu celelalte cadre didactice. De asemenea, diplomatul român a oferit în dar câte un abecedar românesc tuturor elevilor din clasa I iar elevilor din clasele II-IV, câte un manual de limba şi literatură română.
În perioada 25-27 septembrie 2015, în oraşul Medgyesegyhaza, judeţul Bekes, s-a desfăşurat a XXIII-a ediţie a “Zilelor Oraşului”. Această manifestare se organizează anual, de către Primăria oraşului. Oraşul Medgyesegyhaza se află pe teritoriul de competenţă a Consulatului General al României la Gyula-Ungaria, cuprinzând şi o comunitate românească .

La deschiderea oficială a festivalului, din data de 25 septembrie, au participat printre alţii Florin Vasiloni, consulul general al României la Gyula, Bogdan Ignat, reprezentantul Ambasadei României la Budapesta, Peter Tolnai, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bekes, Traian Cresta, reprezentant al minorităţii româneşti în Parlamentul de la Budapesta, Nagy Béla, primarul oraşului Medgyesegyháza, Sütő Mariá Marta- viceprimar, preşedintele Asociaţiei pentru viitorul şi tradiţiile românilor din Medgyesegyháza, Mariana Negrau, directorul Centrului de Documentare si Informare ATRU, Daniel Negrea, preşedintele Autoguvernării minoritare româneşti din localitate şi alţii. Profesorul Daniel Negrea, preşedintele Autoguvernării minoritare româneşti din localitate, a primit din partea consiliului local diplomă şi medalia de onoare a localităţii.

Printre altele, manifestarea a cuprins şi un concurs gastronomic, la care au participat şi reprezentanţii “Asociaţiei pentru Tradiţiile şi Viitorul Românimii” din Medgyesegyhaza. Programul artistic a cuprins momente oferite de reprezentanţii etniilor care trăiesc în Medgyesegyhaza.

Comentarii

comentarii