Cum sa invingi intoleranta la lactoza

Vesti bune pentru cei care evita sa consume lactate de ani de zile, pentru cei care poftesc la un pahar cu lapte, dar se tin la distanta, de teama `intolerantei la lactoza`.
Nu exista o boala numita `intoleranta la lactoza`,  ci doar o scadere temporara a capacitatii organismului de a digera lactoza (zaharul din lapte). Acest fenomen este relativ, apare la persoanele care nu consuma in mod regulat lapte proaspat si se manifesta prin balonare si disconfort digestiv.
Lactoza nedigerata atrage apa in intestine si creeaza balonare cu accelerarea tranzitului digestiv (diaree). Este bine de stiut un fapt: chiar si persoanele intolerante la lactoza pot sa digere 3g lactoza/zi. Secretia si activitatea enzimei responsabile de digestia lactozei este sub control hormonal si nutritional si creste pe masura ce consumul de lapte devine regulat.
Nu puteti bea lapte? Nu-i nimic, incercati cu iaurt! Bacteriile lactice din iaurt si produsele lactate acide (lapte batut, sana, kefir) vor fi mai bine tolerate decat laptele proaspat – laptele de vaca integral contine 4-5% lactoza, iar iaurtul si smantana contin 3-4%. Iar categoria branzeturilor nu pune deloc problema de intoleranta.
3 Moduri in care ne putem `imprieteni` cu laptele:

  • Consumati cantitati mici de lapte proaspat (1 ceasca/zi) si cresteti doza progresiv la fiecare 4-5 zile pana cand ajungeti sa-l tolerati. Organismul va creste corespunzator sinteza de lactaza daca faceti un obicei din a bea lapte.
  • Beti laptele la masa, prezenta celorlate alimente incetinind tranzitul intestinal si favorizand digestia. In cazul in care beti lapte `pe burta goala` golirea gastrica va fi rapida iar lactoza nedigerata va ajunge rapid in colon unde produce fermentatie.
  • Folositi laptele integral, grasimile usureaza digestia lactozei si incetinesc golirea gastrica. Mediul acid si temperatura crescuta ajuta, de asemenea, asa ca incalziti laptele sau consumati-l transformat in lapte batut.
    Perseverati, e nevoie de 2-3 luni pentru readaptare, dar e in joc sanatatea voastra!

Comentarii

comentarii