Cum scapam de kilele în plus? Dieta pe bază de proteine

Dacă vrei ca alimentația din sezonul rece să nu-și pună amprenta pe silueta ta și să scapi de kilogramele nedorite, încearcă dieta bogată în proteine. Iată cum să procedezi!
Cele mai multe regimuri de slăbit presupun înfometarea, iar acest lucru duce la lipsirea organismului de vitamine şi minerale, ceea ce poate avea repercursiuni grave asupra sănătăţii. Dieta pe bază de proteine asigură un complex suficient de substanțe nutritive, iar procesul de eliminare a toxinelor și de remodelarea corporală se desfăşoară într-un ritm normal, sănătos.

Beneficiile acestei cure

Proteinele consumate zilnic constituie aproximativ 20% din aportul caloric. Dieta de bază de proteine presupune un aport caloric mai mare, de aproximativ 50%, conținând alimente precum carne, brânză şi ouă. Deoarece proteinele asigură saţietate pe o perioadă îndelungată, urmând acest regim te vei simţi mereu sătulă. De asemenea, odată începută dieta, vei renunţa la carbohidraţi, iar pentru a căpăta energie, organismul va fi nevoit să ardă grăsimea acumulată de-a lungul timpului.

Avantajul dietei pe bază de proteine este că menţine masa musculară, iar câteva ore de sport pe săptămână te vor ajuta să ajungi mult mai repede la silueta visată. După ce ai ajuns la greutatea dorită, nu renunţa brusc la dietă. Pentru a te menţine în formă, evită să consumi dulciuri şi carbohidraţi.

Principiile dietei proteice

Ca orice regim, dieta pe bază de proteine trebuie urmată cu stricteţe pentru a da rezultate. Aşadar, trebuie să ai trei mese principale pe zi, la ore fixe. Mâncarea preparată trebuie fiartă sau pregătită la cuptor, fără grăsimi şi exces de sare. Porţiile nu au cantităţi fixe, aşadar, poţi mânca oricât doreşti la fiecare masă. Pe lângă proteine, introdu zilnic în dieta ta legume, deoarece organismul are nevoie şi de fibre pentru a se simţi bine. Nu uita să consumi cât mai multă apă plată pentru a te hidrata şi a elimina toxinele.

Alimente permise

– carne slabă de pui, vită, peşte;

– ouă;

– brânză, iaurt degresate;

– legume;

– ceai, cafea neîndulcite:

– fructe (mere, prune, ananas, kiwi, portocale).

Alimente interzise

– produse de panificaţie şi de patiserie;

– zahăr;

– miere;

– alcool;

– băuturi carbogazoase şi sucuri;

– cartofi.

Exemplu de meniu pe zile

Ziua 1

Mic dejun: 1 ou fiert, legume crude;

Prânz: carne slabă de pui, legume la cuptor;

Cină: carne slabă de pui, salată de morcovi cruzi.

Ziua 2

Mic dejun: piept de pui la grătar, salată de roşii;

Prânz: carne slabă de vită, legume la cuptor;

Cină: carne slabă de pui sau vită, salată de varză proaspătă;

Ziua 3

Mic dejun: 1 ou fiert, legume proaspete;

Prânz: peşte cu legume la grătar;

Cină: peşte la cuptor cu salată de legume;

Ziua 4

Mic dejun: piept de pui la grătar, salată de roşii cu castraveţi;

Prânz:1 pulpă de pui la cuptor, mâncare de spanac;

Cină: carne slabă de pui sau vită la cuptor, broccoli fiert.

Ziua 5

Mic dejun: 1 ou fiert, salată de legume proaspete;

Prânz: peşte cu legume la grătar;

Cină: peşte la cuptor cu salată de legume fierte.

Ziua 6

Mic dejun: piept de pui la grătar, salată de morcovi cruzi;

Prânz: carne de vită fiartă, mâncare de varză la cuptor;

Cină: piept de pui la cuptor cu legume.

Ziua 7

Mic dejun: 1 ou fiert, salată de legume proaspete;

Prânz: peşte cu legume la cuptor;

Cină: peşte la grătar cu salată de legume proaspete.

Acest tip de meniu se ţine timp de 14 zile. Ouăle se consumă peste zi, iar prânzul şi cina pot fi compuse din peşte sau carne, asezonate cu legume la cuptor sau salate proaspete. În această perioadă nu se consumă produse lactate şi fructe. Peste 2 săptămâni, se schimbă meniul, trebuind să renunți la carne timp de 5 zile:

Ziua 1

Mic dejun: 1 ou fiert, 1 iaurt degresat;

Prânz: salată cu brânză degresată;

Cină: fructe de orice fel.

Ziua 2

Mic dejun:1 cană cu lapte degresat;

Prânz:mâncare cu varză la cuptor, 1 fruct;

Cină: brânză degresată cu legume.

Ziua 3

Mic dejun:1 ou fiert, brânză cu smântână degresate;

Prânz:salată de roşii cu castraveţi şi brânză degresată;

Cină: fructe de orice fel.

Ziua 4

Mic dejun: 1 cană cu lapte degresat;

Prânz: brânză cu smântână degresate, legume la grătar;

Cină: fructe de orice fel.

Ziua 5

Mic dejun: 1 ou fiert, 1 iaurt degresat;

Prânz: brânză cu legume la cuptor;

Cină: fructe de orice fel.

După acest meniu se revine la cel iniţial, pentru 3 zile.

Trucuri pentru reţete gustoase

– Înainte să prepari carnea, condimenteaz-o cu piper, rozmarin şi usturoi.

– Asezonează salatele cu suc de lămâie şi un strop de ulei de măsline

– Peştele va avea un gust mai bun dacă la preparare îi pui câteva felii de lămâie.

– Înainte să pui legumele pe grătar, stropeşte-le cu un pic de ulei de măsline, presară piper şi busuioc.

– Mâncarea de varză la cuptor va ieşi delicioasă dacă vei adăuga la preparare un pic de suc de roşii şi piper.

Comentarii

comentarii