Dascălii cărășeni nemulțumiți că nu și-au primit banii restanți pentru 2015

Cadrele didactice din Caraș-Severin sunt profund nemulțumite de faptul că nu și-au primit banii restanți obținuți prin sentințele judecătorești, după cum preciza Mariana Zvarci, lider de sindicat, Sindicatul Învăţământu1ui Preuniversitar Caraş – Severin, afiliat FEN.
Există o Hotărâre de Guvern care prevedea că până acum trebuia achitată toată suma pentru anul 2015 și o parte din suma alocată anului 2016, ultima tranșă fiind rezervată pentru luna martie a anului viitor.

”Ne-am trezit că la Caraș-Severin suma care a fost alocată de către Ministerul de Finanțe în ianuarie reprezintă doar o pătrime din necesarul pe care Inspectoratul Școlar la solicitarea Ministerului de Finanțe la transmis în aprilie”, a spus Mariana Zvarici.

Ministerul de Finanțe a alocat județului o sumă în luna ianuarie 2015 ca mai apoi să ceară necesarul de la Inspectoratul Școlar în luna aprilie 2015. Banii astfel alocați nu au putut acoperii salarile restante pentru toate cadrele didactice din județ.

”Nedumerirea mea este cu atât mai mare cu cât nu înțeleg cum poate Ministerul de Finanțe să aloce o sumă în ianuarie și să ceară necesarul în aprilie și chiar am curiozitatea să văd cine este vinovat în această problemă, urmând ca cu toate documentele pe care le am de la Inspectoratul Școlar, am solicitat copie de pe documentele oficiale, să merg la București și să discut cu Ministrul Educației pentru că la ultima întâlnire pe care am avut-o cu ministrul, ridicând problema legată de necesarul de sume și spunându-i că nu există sume suficiente la Caraș, s-a uitat la mina ca și cum eram căzută din lună…”Cum adică, doamna președintă, nu aveți bani, pentru că noi nu am refuzat nimic din bani care au fost solicitați?”, a precizat Mariana Zvarici, lider de sindicat FEN.

Dascălii au sperat că vor primi acești bani care erau atât de bine veniți mai ales că este vacanță și își plănuiseră concediile și alte proiecte pentru această perioadă.
Prima și ultima tranșă de bani primită de către dascăli a fost cea din luna martie, următoarea fiind cea de pe iunie și pe care nu au primit-o.

Cadrele didactice care au activat la catedră în anul școlar 2008-2009 au sentințe judecătorești încă din 2010, iar în 2012 a apărut o Hotărâre de Guvern ce eșalona sumele. Astfel că s-a început plata restanțelor salariale cu 5% din suma datorată, dar pentru că s-a început efectuarea plăților fără să se respecte hotărârea de guvern au început să apară restanțe.

Pentru dascălii din județul Caraș-Severin restanțele din anii trecuți se ridică la aproximativ 15.000.000 de lei, iar suma care trebuia alocată pentru tranșa din luna iunie este de circa 15.700.000 de lei.

Deși suma era de aprope 40.000.000 de lei, Ministerul de Finanțe preciza printr-o adresă oficială că județului Caraș-Severin i s-au repartizat în jur de 12.000.000 lei, sumă insuficientă pentru a acoperi slariile restante la zi.

Sindicatul pe care îl conduce a mai făcut o solicitare către Ministerul Educației privind plata cadrelor care participă efectiv la examenele care se susțin în perioada de vară, Evaluarea Națonală și Bacalaureat, dar și o masă pentru cadrele didactice care vin din alte localități, președinți și vicepreședinți, dar și apă pentru supraveghetori și elevi.

Comentarii

comentarii

One thought on “Dascălii cărășeni nemulțumiți că nu și-au primit banii restanți pentru 2015

  • 29 iunie 2015 la 11:02
    Permalink

    asa-i la invatamantul din Caras!in Timis de exmplu toata lumea a primit banii, la zi…..

Comentariile sunt închise.