Sănatate

De ce luam mai usor in greutate dupa varsta de 30 de ani

Cu totii observam ca pe masura ce inaintam in varsta ne ingrasam mai usor cu toate ca nu mancam mai mult decat de obicei. Fenomenul se accentueaza indeosebi dupa varsta de 30 de ani. Care sa fie cauzele?

Dupa varsta de 30 de ani, se observa un declin evident al tonusului muscular si activitatilor fizice. Acesta este si motivul pentru care sportivii profesionisti isi ating apogeul performantelor fizice in intervalul de timp dintre 20-30 de ani.

Declinul capacitatilor organismului continua de-a lungul vietii si atinge o faza de platou in perioada de varsta dintre 60-70 ani. Dupa aceasta faza de platou, declinul continua, dar mai putin accentuat. Rata declinului care duce la scaderea amsei musculare si ingrasarea organismului uman depinde foarte mult de bagajul genetic individual, intensitatea si frecventa activitatii fizice, alaturi de dieta si modul de viata al fiecaruia.
Tot atunci se observa o crestere constanta si accelerata a depozitelor de grasime atat la femei, cat si la barbati.

Principalul motiv pentru care ne ingrasam dupa ce trecem de varsta de 30 de ani, consta in scaderea ratei metabolismului. Cu alte cuvinte, organismul nostru nu mai poate arde grasimile la fel de bine ca inainte, iar ca rezultat, o mare parte a grasimilor pe care le ingeram sunt depozitate in stratul adipos care creste astfel in dimensiuni.
Mai multe cercetari separate au descoperit ca dupa varsta de 30 de ani, metabolismul tuturor oamenilor scade cu 5,5% odata cu trecerea fiecarui an.

Exista trei mari cauze fiziologice care incetinesc rata metabolica a fiecarui om, anume scaderea masei musculare, schimbarea nivelului hormonal si scaderea nevoilor calorice ale organelor inderne. Toate aceste cauze pot fi insa controlate prin adaptarea stilului de viata al fiecaruia dintre noi. Cea mai controlabila dintre aceste trei cauze este scaderea masei musculare care poate fi optimizata printr-un program frecvent si sustinut de exercitii fizice.

Care este, de fapt, greutatea ideala

O alta cauza majora a ingrasarii de dupa aceasta varsta consta in faptul ca noi, oamenii, continuam sa mancam la fel de mult ca inainte, uitand ca rata metabolismului nostru este in scadere libera. Prin urmare, pentru a evita ingrasarea, pe masura ce inaintam in virsta ar trebuie sa mancam din ce in ce mai putine alimente bogate in calorii.

curademiere.ro

Comentarii

comentarii