De unde provine apa roșie din pârâul Doman?! VIDEO

Administraţia Bazinală de Apă Banat (ABA Banat) s-a autosesizat în seara zilei de 17 februarie, în legătură cu o posibilă poluare a pârâului Doman, în Reșița. În dimineața zilei următoare, au fost mobilizate autorităţile responsabile (Garda de Mediu Caraș-Severin, S.C. Aquacaraș S.A. și Primăria municipiului Reșița), iar apoi a fost formată o echipă de specialişti din cadrul ABA Banat, Garda de Mediu Caraș-Severin și S.C. Aquacaraș S.A. care au reușit să identifice sursa deversării apei prin gura de canalizare de lângă Lidl, din Centrul Civic al orașului: este vorba de o avarie la canalizarea menajeră care a condus la scurgerea apelor menajere la canalizarea pluvială.

 

 

 

 

Conform autorizației de gospodărire a apelor nr. 50/2019 și a documentației care a stat la baza emiterii acesteia, în municipiul Reșița toate apele pluviale și menajere de pe raza municipiului sunt colectate, canalizate, epurate și evacuate în râul Bârzava, prin două guri de canalizare, fiind interzise alte evacuări directe.

Analizele de laborator, efectuate de ABA Banat în toată perioada de investigație a evenimentului, la apa din această conductă de evacuare, la apa din pârâul Doman şi în amonte de deversare, au arătat că este vorba de apă menajeră neepurată, care are un conținut mare de substanțe organice, detergenți, amoniu și un conținut nesemnificativ de metale grele, nuanța roșiatică putând fi dată de un colorant sau altă materie organică ce poate reda această nuanță. În acest sens, se poate afirma că nu este confirmată poluarea cu metale sau alte substanțe toxice pentru mediu, pe pârâul Doman.

Conform Legii Apelor, măsurile aplicate de echipa de control formată din inspectorii ABA Banat și cei de la Garda de Mediu Caraș-Severin sunt următoarele:

  1. Avertisment, către S.C. Aquacaraș S.A., pentru nerespectarea prevederilor autorizației de gospodărire a apelor privind evacuarea apelor uzate menajere.
  2. Să fie identificat exact locul în care canalizarea de ape menajere este avariată și să fie realizate lucrările de remediere. Termenul de realizare este până în 31 martie 2020.
  3. Compartimentul de presă al Administraţiei Bazinale de Apă Banat

Aceasta este poziția oficiala a ABA Banat, dar realitatea din teren, naște unele întrebari: câți locuitori sunt in zona din care ar proveni aceste ape? Acolo a existat cumva vreoun bazin de acumulare în care apa s-a strâns și de unde a scăpat? De ce apa colorata a curs doar într-un anumit interval orar? Daca era o avarie, apa trebuia să curgă până în momentul remedierii avariei, logic, nu? Nu doar câteva zeci de minute. Locuitorii din zonă, spun că exact acolo în zona șantierului, pe vremuri, ar fi existat un atelier de pielarie în care s-a lucrat cu multe substanțe chimice și diferiți coloranți. Multe întrebări fără un răspuns mulțumitor pentru toată lumea. Ce nu au spus cei de la ABA, este legat de poluarea de acum vreo 10 zile din zona podului de la Moniom, în aval de Stația de epurare. Atunci, preț de câteva ore, din canal au curs ape murdare, soșii – maronii. Și nimeni nu a dat un răspuns.

 

Comentarii

comentarii