Descinderi DNA la Resita- Chebutiu săltat și Preda percheziționat de către DNA Timișoara

adrian-chebutiuFostul preşedinte director-general al UCM Reşiţa, Adrian Chebuţiu, a fost ridicat în această dimineaţă de la domiciliul lui din Timișoara de către procurorii DNA. Domnului Chebutiu nu-i mai ,,pria” aerul de Resita după ce a pus uzina pe butuci. De fapt, sunt cunoscute întâmplările în care marele privatizator a fost apostrofat public prin magazine sau pe stradă de către reșițeni.
În același timp, fostul director economic, Adrian Preda, este supus unei perchezitii imobiliare în vila de serviciu de lângă Secția RENK din Reșița. Procurorii și ,,mascații,, caută acte și documente ce ar putea face oarecare lumină asupra ceea ce s-a întâmplat în uzină de la privatizare și până în prezent când tot ce a fost mândria locală, este acum un morman de fiare ce sunt tăiate și vândute la fier vechi.
Conform informațiilor oferite de DNA, Chebuţiu şi Preda sunt acuzaţi de de distrugerea și devalizarea UCM Reşiţa. Acolo s-au făcut de toate: de la evaziune fiscală, abuz în serviciu, spălare de bani şi până la asociere în vederea săvârşirii de infracţiui.
Se pare că prejudiciul în acest dosar ar fi de peste 60 de milioane de euro, susţin surse din DNA.
Există și un raport al administratorului judiciar privind cauzele şi împrejurările apariţiei stării de insolvenţă a SC UCM Reşiţa. Conform acestui documente, Adrian Chebuţiu şi Adrian Preda at fi principalii vinovaţi de moartea uzinei. Deşi au fost bani cu care se puteau achita datoriile către stat „cei doi manageri executivi au preferat să facă împrumuturi şi donaţii în perioada analizată, în sume semnificative, deşi acestea nu erau prioritare în raport cu plata obligaţiilor fiscale. Prin acest fel, uzina a fost băgată voit în datorii, a fost împărțită în bucărți iar cele mai mai rentabile- cum ar fi RENK, Institutul de proiectări, bucăți întregi din Platforma Mociur cu hale de producție închiriate unor firme, au intrat în proprietatea lui Chebuțiu. Să nu uităm de Vila Renk, debarcaderul Văliug și alte proprietăți luate cu japca de familie Chebuțiu și camarila. Și asta sun ochii a mii de reșițeni și mai ales, a autorităților și justiției. Și nimeni nu a făcut nimic. Era să uităm de sindicate. Nici domnii de la sindicate nu au făcut nimic. Ba și-au făcut: vile și averi ,,pe bani cinstiți și din salariile lor de lideri de sindicat”.
În 13 decembrie, s-au împlinit 53 de ani de când la UCM Reşiţa, s-a construit primul motor Diesel de 2.100 CP. Acesta era destinat echipării locomotivelor construite la Elecroputere Craiova. Era inima locomotivei. Prin acest motor se deschidea o nouă pagină în istoria tracţiunii feroviare din România. România începea să se mişte singură, începea să prindă viteză.
Înainte de privatizarea dezastroasă, aici, angajaţii mai făceau locomotive, făceau reparaţiile la locomotivele din ţară şi toate celelalte. Fiindcă în UCMR nu mai are voie nimeni, nici măcar foştii angajaţi care au lucrat în aceste secţii o viaţă întreagă, nimeni nu ştie dacă mai există plăcile de bronz prinse în pardoseala aleii principale de la Secţia Motoare Diesel. La fiecare sută de motoare fabricate, era montată câte o asemenea placă comemorativă făcută la Secţia de neferose de la Mociur. ŞI au fost destule, fiindcă numărul total al motoarelor diesel fabricate la UCMReşiţa, trece de 5.600 de bucăţi. O parte dintre ele au rămas în România, dar multe au plecat în peste 50 de ţări de pe mapamond.
Se pare că marea majoritate a plăcilor din bronz ce cântăresc cam la 20 de kg, a fost scoasă și trimisă la topit. Doar bronzul este scump. Au mai fost salvate câteva bucăți care au fost prinse pe stîlpul de susținere al halei. Cel puțin așa era în urmă cu vreo lună. Poate că măcar acum în al 12-lea ceas, Muzeul de Istorie sau cineva din conducerea județului, ar trebui să facă ceva ca să le recupereze și salveze măcar pe cele ce au rămas.
Acum, din Secţia 550 Diesel, nu a mai rămas mai nimic. Ba da, au mai rămas pereţii halelor şi ,,ai anexelor”. Dar, se taie în continuare. Lichidatorul judiciar, taie, taie tot şi dă la fier vechi, pe o mână de arginţi, industria și istoria reşiţeană.
Oamenii- adică angajații, atâţia câţi au mai rămas din ei, sunt de vreo 3 luni în şomaj tehnic iar uzina se taie mai departe. Cică este salvată de la faliment şi închidere.
Oare cine a adus UCMR-ul în asemenea stadiu, în asemenea hal ? Chiar nu există justiţie? Chiar nu face nimeni nimic? Dacă un amărât de ţigan este prins cu 20 de kile de fier vechi, i se face dosar penal, este trimis în judecată şi apare în toată presa. Dar alţii, care au furat maşini unelte, au furat şi au vândut la fier vechi motoare navale direct de pe ştandule de probe, au vândut strungurile şi rabotezele de la Hala Nouă şi Compresoare, sau au tăiat tot Mociurul, oare nimeni nu le face nimic?

InfoCs va reveni în cel mai scurt timp cu imagini din timpul perchezitiilor din Resita si Timișoara.

Comentarii

comentarii

One thought on “Descinderi DNA la Resita- Chebutiu săltat și Preda percheziționat de către DNA Timișoara

  • 17 decembrie 2013 la 11:05
    Permalink

    Tiganilor li se face dosar penal…ca ei nu stiu sa „se acoprere cu hartii”, nu stiu sa treaca totul pe numele rudelor si a prietenilor… Pe pariu, ca „d-ul” Chebutiu este „sarac lipit pamantului”…cel putin conform declaratiilor de avere?….Rusine !!!!!

Comentariile sunt închise.