Destinație de vacanță acasă la gugulanii de la Poiana Rusca Teregova VIDEO

Destinație de vacanță acasă la gugulanii de la Poiana Rusca Teregova. În Banatul Montan, la nici o oră de mers cu mașina de la drumul European 70 spre satele Rusca și Cornereva, se află un loc mirific de care prea puțini turiști și iubitori de natură știu. Este Poiana Rusca – Tregova. Situată în judeţul Caraş-Severin, între munţii Godeanu și Țarcu, la poalele vârfurilor Cozia, Gugu şi Țarcu, la o altitudine de 850 de metri, pe malul celui mai nou baraj de acumulare din România, Poiana Rusca-Teregova îi lasă muți de uimire pe cei ce ajung acolo. Peisajele sunt încântătoare – semeția munților acoperiți de păduri se oglindesc în apa lacului. Cerul este de un albastru ireal. Plantele și tot ce înseamnă natură, sunt încă curate, neatinse de activitatea omului. Fără a greși, se poate spune că acolo, natura este încă virgină.

Pe coastele dealurilor și munților, ruscanii și-au construit celebrele colibe. În fapt, acestea sunt adevărate case înconjurate de acareturi și grădini unde oamenii își cresc animalele mari și își cultivă legumele. În jurul colibelor sunt grajdurile pentru cai, vaci și saivanele oilor. Grădina de legume este tratată numai cu gunoiul din grajduri. Fără pic de îngrășământ chimic. Sunt locuri în care iepurii, bibilicile, vacile, caii, dar şi câinii şi pisicile localnicilor – gugulanii, umblă libere la păscut. Copiii și turiștii au ocazia să le hrănească și să se joace cu ele.

Destinație de vacanță acasă la gugulanii de la Poiana Rusca Teregova. Gugulanii își păstrează tradiția. Mâncarea se face în cuină – o bucătărie fără cuptor sau mașină de gătit. Totul se gătște ca în vremurile vechi, în ceaunul suspendat cu lanțul peste vatră. La foc de lemn și din legume atunci aduse din grădină și alimente produse în gospodărie. Totul stropit cu o răchie de prună sau de mere ori cireșe – şi aia făcută tot acasă. Localnicii sunt obișnuiți cu turiștii. Sunt calmi și primitori și mai ales, aceștia sunt integrați familiei și participă la treburile gospodărești, dacă vor.

Din păcate, sau poate din fericire, în zona Poiana Rusca, nu există un turism organizat. Turismul practicat este cel de weekend și mai ales, zona este raiul pescarilor. Dar cine vine odată în zonă, cu siguranță va reveni și a doua oară. Musafirii se cazează la colibele localnicilor, sau dorm la cort. Ziua începe foarte devreme, fiindcă aproape nimeni nu ratează răsăritul de soare de la poiană sau din lunca Ruscăi pe valea Hidegului.    

Din Poiana Rusca, se pot face drumeții pe Vârful Gugu – muntele sacru al dacilor unde se spune că Zamolxes s-a închis într-o peșteră. Cei ce au fost pe Muntele Gugu, spun că acolo este o zonă energetică foarte puternică și dacă nu ai cugetul și sufletul curat, muntele dispare. Necredincioșii nu-l mai pot vedea și nu pot pune piciorul acolo.

Turiştii au posibilitatea de a ajunge la cel mai nou şi mai mare lac artificial din Banat, Lacul Rusca-Teregova, de pe râul Hideg (Râul Rece), ale cărui lucrări s-au finalizat în anul 2006. Când este complet umplut, lacul are peste 7 km lungime. Aici se poate înota, se poate pescui sau se fac plimbări cu barca.

Ţara Gugulanilor, şi-a câştigat un bun renume pentru ospitalitatea simplă de țăran de la munte și pentru mâncărurile simple și gustoase ce se fac acolo. La loc de cinste este coleașa fără sare ce se mănâncă cu balmoș făcut din caș de oaie și cu brânză sărată.

Destinație de vacanță acasă la gugulanii de la Poiana Rusca Teregova. Pe aceste locuri, istoria este prezentă la tot pasul. La intersecţia Drumului european 70 cu drumul spre Rusca, în perioada romană a fost construit castrul roman Gaganis. Prin apropiere au trecut o parte din legiunile romane aflate în Banat, mărturie fiind diploma militară romană descoperită aici, datând din anul 145 d.Hr. Tot la Teregova a existat și o puternică mișcare a partizanilor anticomunişti.

Comentarii

comentarii