Dezastru în Clisura Dunării

EXCLUSIV VIDEO Dezastru în Clisura Dunării, sute de case și gospodării inundate, DN 57 blocat

Potopul s-a abătut miercuri peste sudul județului Caraș Severin. Norii plini de apă au fost prinși ca într-o capcană între Balcani și Carpați și nu s-au lăsat duși de curenții de aer până ce nu și-au aruncat toată încărcătura peste satele din Clisura Dunării.

Niciodată nu a plouat ca miercuri peste Clisura Dunării. În două ore, a plouat cât într-o săptămână peste Orașul Moldova Nouă și peste comunele Berzasca, Sichevița și mai ales, asupra satului Libcova. Ba mai mult, potopul s-a abătut și peste versanții Clisurii Dunării iar apa pornită în torente, a adus tone de aluviuni cu care a blocat Drumul Național 57, drum ce leagă orașele Moldova Nouă și Orșova prin Defileul Dunării.

Apa s-a adunat pe versanți și s-a năspustit peste așezările omenești de la poalele delurilor și Munților Locvei. La Măcești, puhoaiele au adus tone de nisip și pietriș pe care le-au băgat în curțile oamenilor. Gospodarii nu s-au lăsat înfrânți și după potolirea viituri, au trecut la curățarea curților și a șanțurilor fiindcă în continuare a fost emis un cod portocaliu de inundații în zonă.

[youtube id=”d1x18708p8Q”]

La Libcova, sat aparținător de comuna Berzasca, a fost un adevărat dezastru. Apa a venit de pe dealuri și în unele locuri a măsurat și un metru. Au fost inundate case, anexe gospodărești, s-au înecat animale iar străzile au fost transformate în albii de râu după ce apa a spălat macadamul și asfaltul de pe ele.

În unele locuri, în drum, s-au format adevărate cratere și de doi metri adâncime. Ca să nu rămână fără mașinile din fața porții, oamenii și-au legat mașinile cu lanțuri și pălămare. Localnici în vârstă de peste 80 de ani, spun că niciodată nu au mai pățit așa ceva. Alți oamni au rămas prinși în case și așteptau ca cineva să-i scoată afară fiindcă nu mai puteau deschide porțile.

În ajutorul sătenilor au venit pompierii militari de la ISU Oravița care au treut la scoaterea apei de prin pivnițe fiindcă din fericire, apele au trecut fiind o zonă de deal.

Torentele formate au adus tone de mâl, pietriș și bolovani pe carosabil iar în anumite porțiuni pe DN 57, apa curgea ca pe râu. Mai grav este că un asemenea torent a surprins o mașină parcată pe marginea drumului și pe care a luat-o și a aruncat-o peste mai multe case de vacanță de la o înălțime de cel puțin 20 de metri. Norocul a fost de partea familiei care numai ce apucase să iasă din mașină și să se adăpostească de sinistru și astfel să scape de la un sfârșit tragic.

Cel mai grav este că cei de la Drumurile Naționale nu au intervenit absolut deloc. S-au mulțumit să pună la un capăt de pod o tablă cu ,,trecerea oprită” și în rest, Dumnezeu cu mila.

La final imagini de amator, sunt făcute de Florin, sunt din satul Libcova, aparținător de comuna Berzasca.

Comentarii

comentarii