Dieta secretă a bunicuțelor- Care era ingredientul de baza

Dieta secreta cu mamaliga a fost utilizata inca de la sfarsitul secolului al XVII-lea, in Italia, de catre doamnele de clasa care doreau sa slabeasca. E curios si felul in care porumbul, aliment popular in culturile mayasa si azteca, a ajuns pe continentul european, dupa descoperirea si cucerirea Americii. Primii care l-au integrat in cultura lor nu au fost europenii, ci turcii, de la care l-au preluat apoi italienii, pe filiera venetiana. De unde si numele de „grano turco” (grau turcesc) pe care l-a avut in trecut. Uitata vreme de secole, DIETA CU MAMALIGA a fost „reabilitata” de profesorul american de origine italiana Mario Ferruzzi, de la Universitatea din Purdue, Indianna. El remarca, pe langa virtutile sale pentru subtierea taliei, si alte calitati ale mamaligii si ale terciului de porumb: bogatia in vitaminele A si C, precum si in caroten, luteina si zeaxantina si are capacitatea de a preveni cancerul (mai ales a cancerelor aparatului digestiv) si a altor boli grave digestive, considerand ca o persoana creativa din punct de vedere culinar va vedea intotdeauna versatilitatea acestui preparat, incluzandu-l in meniul zilnic.

In ce consta DIETA CU MAMALIGA: Micul dejun:

Se prefera mamaliga fierbinte, cat mai cruda, amestecata in mod traditional cu un ou moale si cu lactate (unt, smantana, iaurt). Servirea unui astfel de mic dejun nu trebuie sa depaseasca ora 9.00. Ceaiurile necofeinizate (de fructe de padure) trebuie servite fierbinti si indulcite, dar numai in cazul in care nu ai probeleme de sanatate ce implica excluderea de la consum a dulciurilor. Evita saraturile de orice fel, inainte si micul dejun.

Dejunul:

Este recomandat ca la o „cura de mamaliga¬ (care trebuie sa dureze minim 70-80 de zile) sa iei masa in jurul orei 11.30, maxim 12.10, deoarece substantele din porumb se absorb cu mare greutate in perioada scaderii glicemiei, care e de obicei in jurul orelor 13. E indicat consumul de mamaliga asociat unei diete cat mai sarace in grasimi, uleiuri, care contin alti acizi grasi ce vor concura cu cei din porumb. Consuma 100-150 ml vin rosu dulceag, imediat dupa masa, evitand bauturile citrice carbogazoase si in niciun caz bauturi cofeinizate sau cafea. Nu exagera cu consumul de sare, chiar daca meniul o cere.

Cina:

Mananca aperitive foarte sarate sau chiar saramuri ori muraturi, pe stomacul gol, cu 5-10 minute inainte de cina. Ora ideala pentru cina, in timp ce tii aceasta dieta, este 18-18.30. Daca resimti senzatia de foame in jurul orelor 19.30-20.30, bea un pahar de 150 ml de lapte batut sau iaurt cu 2-3 feliute de paine. In timpul cinei se recomanda sa se consume bere, in cazul in care painea este inlocuita total cu mamaliga. Nu depasi 0,3 litri de bere in timpul mesei. Este de preferat berea neagra, atat in timpul mesei, cat si dupa, aceasta substituind in proportie de 98% continutul in vitamine din paine.
Sursa: revistafelicia.ro

Comentarii

comentarii