Dulceaţă mozaic sarat – acrișoară din ardei iute VIDEO

Dulceaţă mozaic sarat – acrișoară din ardei iute. Gusturi noi şi exotice, adoptate iute de români. Avem o toamnă lungă și frumoasă. Încă se mai poate face această delicatesă. Piața este plină de ardei iute la doar 10 – 15 lei kg. Toată rețeta costă în jur de 50 de lei și obțineți cam 25 de borcane de 0,350 de grame. Deci, un borcan vă costă în jur de 2 lei. Asta în condiția în care la târgurile tradiționale, un asemenea borcan, se vinde și cu 15 lei borcanul. ,,Dulceață de ardei iute” – suna cam aiurea. Cum adică, dulceață de ardei iute?! Uite așa, cum se vede și cum se aude, azi facem dulceață din ardei iute. Și este chiar simplu de făcut – cu excepția curățirii ardeilor, restul merge ca pe ață. Acest condiment-aperitiv- desert picant, poate fi orice din ce am spus mai înainte: se poate adăuga pe post de condiment la mâncărurile gen paprikaș sau gulaş, se poate folosi la fel de fel de aperitive ca ,,pata de culoare şi gust” – sau la final, merge al naibii de bine pe o bucăţică de brânză mucegăită înfiptă într-o scobitoare pe care mai este o boabă de strugure sau o bucățică de ananas sau pepene galben. Dar, cel mai bine, merge la carnea de porc prăjită sau carnea de pasăre – chiar și fiartă. Am încercat și cu carne de pasăre și a mers perfect cu rața și curca. Dacă o faceți doar din ardei iute – iese otravă pentru gustul meu. Îmi place iutele, dar nu extrem de puternic. Și atunci, ca să mai ,,stâmpăr din iuțeala ardeiului iute, adaug ardei dulce, capia și gogoşar. Fiecare are gustul lui și în combinația mea, gustul final este sublim, o minunăție.

Dulceaţă mozaic sarat – acrișoară din ardei iute. În fine, după ce-i aflați gustul o să-i găsiți multiple și variate întrebuințări. Deci, pentru o porție care să-mi ajungă toată iarna și de unde să pot da și celor ce vin în vizită la mine și se jură că nu pleacă acasă dacă nu le dau măcar 3-4 linguri de dulceață la pachet, eu folosesc următoarele cantități de:

Ardei iute roșu – 2 kg și 1 kg ardei iute verde – acesta se curăță pe cât posibil de semințe, dacă nu, se poate tăia și cu cuțitul. Eu îi dau prin mașina de carne cu sita cu ochiurile mari.
ardei capia roșu curățat – 1 kg
ardei gras roșu curățat – 1 kg
gogoșar petale – 500 g
Se dau toate prin maşina de carne şi se amesteca bine pasta obținută.
zahăr – 3 kg
oţet din vin alb – 3 l ( să nu fie cumva din fermentație acetică tip Regal))
sare de murături – 3 linguri cu vârf

Ca să nu pierdem timpul aiurea, în primul rând punem oţetul, sarea şi zahărul la foc într-o cratiţă din inox. Se lasă la foc potrivit spre iute până ce începe să lege. Între timp, dau prin mașina de carne tot ardeiul și-l pun într-o strecurătoare să mai lase din zeamă. Când se leagă siropul – adaug ardeiul și las la foc potrivit până începe să lege dulceața. O încerc din când în când cu ,,farfuria rece”. Când este potrivit de legată, de consistența unui sos mai gros, o pun fierbinte în borcane și le pun ,,la dormit”.

Câteva sfaturi:

Dulceaţă mozaic sarat – acrișoară din ardei iute. Folosiți mănuși când curățați ardeiul iute. Altfel – vă vor ustura degetele câteva zile.
Când fierbeți siropul, obligatoriu să aveți geamurile larg deschise sau dacă suportați, este binevenit un curent ușor de aer. Eu stau la bloc la ultimul etaj, deschid puţin – cam 5 cm uşa de la hol şi geamul larg deschis de la bucătărie. Ca să vă fi și mai ușor, priviți materialul video de mai sus. În cazul în care mai scapă din iuțeală și ajunge la piele, spalați bine cu apă călduță și săpun, apoi ștergeți cu un tampon cu alcool. Atenție unde puneți mâna.

Comentarii

comentarii