După cascada Bigăr prăbușită, cel mai vizitat și frumos loc din Valea Almăjului, este la Rudăria, la morile pe apă

Cei care vor să stea departe de caniculă și de înghesuiala de la mare, își pot petrece concediile în frumoasa și pitoreasca zonă a Văii Almăjului. Cascadele Bigăr, Cârșa și Moceriș, Cheile Nerei, Lacul Dracului, Mânăstirile Țara Almăjului și Putna și Morile de la Rudăria sau din Clisura Dunării, sunt doar câteva obiective turistice care cu siguranță vor încânta turiștii.

Locul este unic, este sublim, este un paradis, spun toți cei care ajung în aceste zile aici, în inima Banatului Montan. Valea Rudăricăi aflată la ieșirea din satul Eftimie Murgu spre Munții Locvei. Este locul unde de sute de ani, localnicii din Rudăria s-au adunat la sfat pe vremuri, lăsând apa să învârtă pietrele de moară de la salba de mori – unele dintre ele săpate în stâncă. Bătrânii spun că istoria morilor este veche de tot, se pierde  în negura timpului și mai toți știu că acolo există de când se știu, morile la care sătenii își macină boabele de porumb și de grâu. 

Cel mai mare complex mulinologic de mori vechi pe apă din sud-estul Europei, se află în sud-vestul Banatului Montan.  Pe Valea Rudăricăi din Valea Almăjului, dar și la Sichevița în Clisura Dunării, ori la Șoptul Vechi și Gârnic, reprezintă un loc unic. La morile vechi de sute de ani, vin sătenii cu sacii cu grăunțe să macine porumbul sau grăul pentru hrana lor și a animalelor din gospodărie. Cât timp roata morii se-nvârtește țac – țac – țac, și mălaiul sau făina de grău se adună în lada de făină, sătenii stau la taifas, la o gură de aer proaspăt, să asculte râșnitul pietrelor care sparg boabele de porumb sau de grâu.

La Rudăria – azi Eftimie Murgu, sunt 22 de mori cu ciutură vechi de când satul. Dintre acestea, 18 încă funcționează și azi. Ele macină zi și noapte grânele pentru localnici și turiștii curioși care vin în zonă din ce în ce mai mulți. Au aflat de mori de la tv sau de pe internet și au venit curioși să vadă tehnica macinatului. Odată ajunși pe Valea Rudăriei, sutele de turiști sosiți zilnic din toată țara, rămân fascinați de ce găsesc acolo.

Pe lângă peisajul de vis unde pereții muntelui se ridică de-o parte și de alta a albiei pârâului, morile pe apă, tehnica veche și explicațiile morarilor, turiștii mai găsesc produse artizanale pe care localnicii le pun spre vânzare. Trăistuțe, botoșei, ciorapi și mănuși din lână, răchie de prună și din mere, siropuri din toate plantele ce cresc în Munții Locvei și pe văile apelor, miere de albine, brânză de oaie, ouă proaspete de găină și celebra făină din mălai.

Aerul proaspăt, apa curată precum cristalul, munții și dealurile împădurite și morile pe apă vechi, îi atrag ca un magnet pe turiștii din întreaga țară. Au sosit la Rudăria vizitatori din București, Galați, Craiova, Timișoara, Oradea, Iași, Cosntanța  și din alte colțuri ale patrie. Cu toții au rămas plăcuți impresionați de ce au văzut pe Valea Rudăriei.

Unii au ajuns pentru prima dată în zonă și spun că vor veni cu mare drag și altă data. Alții au mai fost la Rudăria de mai multe ori și s-au întors acum cu mare drag. Cert este că morile de la Rudăria, au devenit în ultimii ani și mai ales acum după prăbușirea cascade Bigăr, polul turismului de pe Valea Almăjului. Este o zonă binecuvântată de natură cu multe obiective turistice de vizitat.

Un reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii

One thought on “După cascada Bigăr prăbușită, cel mai vizitat și frumos loc din Valea Almăjului, este la Rudăria, la morile pe apă

Comments are closed.