După excrocheria cu ,,burlanele” a apărut o alta cu ,,chilipiruri”

La sfârșitul lunii trecute, un bărbat de 81 de ani din Reșița a fost abordat de o persoană necunoscută care i-a oferit spre vânzare un set de oale. Bărbatul l-a invitat pe presupusul vânzător în locuință observând, după plecarea acestuia, că îi lipsea o sumă de bani din casă.

Polițiștii l-au identificat pe cel bănuit de comiterea faptei și efectuează cercetări pentru tragerea la răspundere penală a acestuia și recuperarea prejudiciului cauzat. Infractori “deghizaţi” bat la porţile oamenilor cu mai multe motive. Primul lucru pe care îl fac infractorii este acela de a bate la porţile potenţialelor victime.

Printre cele mai des întâlnite pretexte se numără:

 • sunt vânzători ambulanţi şi oferă diverse bunuri spre vânzare (pături, articole de îmbrăcăminte, articole de bucătărie etc.)
 • solicită achiziţionarea unor produse obţinute în gospodăria proprie, în baza unor anunţuri existente la poarta sătenilor (ex.: vânzare băuturi alcoolice, lapte, brânzeturi, ouă etc.)
 • pretind că sunt reprezentanţi ai unor instituţii publice şi oferă diverse informaţii, ajutoare pentru bătrâni;
 • solicită schimbarea unei bancnote de valoare mare în bancnote cu valoare mai mică;
 • alte „poveşti” menite a facilita interacţiunea cu potenţiala victima şi comiterea infracţiunii.

Atenţie, infractorii observă unde vă ţineţi banii!

        Aceștia căută să observe unde sunt ţinuţi banii, după care acţionează prin metode pe care le-au exersat înainte. De cele mai multe ori infractorii:

 • Observă unde îşi ţine banii victima -corp de clădire, camera, locul în cameră, etc;
 • Distrag atenţia victimei şi, dacă reuşesc, sustrag în acel moment banii. De obicei, infractorii lucrează în grup -în timp ce unul dintre ei discută cu victima, celălalt comite furtul. În alte situaţii, victima este trimisă să aducă diverse bunuri din curte sau casă, furtul fiind săvârşit în acele momente.
 • Dacă nu reuşesc să comită furtul în acel moment, hoţii se întorc pe timp de zi sau de noapte în încercarea de a-şi finaliza acţiunea infracţională.

           Infractorii vor face orice pentru a obţine profituri frumoase din activitatea infracţională. Ei vor acţiona acolo unde observă oportunităţi şi unde riscul de a fi prinşi este mai redus. Din acest punct de vedere bătrânii sunt ţintele perfecte pentru înşelăciuni şi furturi din locuinţă.

Sfaturi pentru a evita să deveniţi victime.
 Având în vedere metodele descrise, dar şi altele, practicate prin intermediul internetului, telefoniei mobile sau fixe, este important să ştiţi:

 • Nu primiţi persoane străine în curtea sau locuinţa dvs. Este de preferat ca acestea să aştepte la poartă sau la uşă, timp în care ușa sau poarta să fie chiar încuiată.
 • Nu daţi informaţii legate de sumele de bani pe care le deţineţi, bijuterii, conturi sau depozite bancare, mai ales când aceste solicitări vă sunt adresate prin telefon, indiferent de persoanele care pretind a cere aceste informaţii!
  Foarte important! Poliţiştii şi procurorii nu cer informaţii prin telefon, vă invită într-un cadru oficial!
 • Nu primiţi bancnote, mai ales în valută, dacă nu aveţi posibilitatea de a le verifica autenticitatea. Nu vă lăsaţi păcăliţi să schimbaţi bancnote de valori mari (100- 200- 500 lei). Acestea pot fi falsificate sau cei care vă cer să le schimbaţi urmăresc să observe unde sunt ţinuţi banii!
 • Nu trimiteţi bani pentru rude, persoane din familie sau cunoscuţi despre care vi se spune că ar fi suferit vreun accident sau că ar fi produs vreun accident şi au nevoie de sume pentru “a aranja”.
 • Nu daţi bani sau nu comunicați coduri de reîncărcare telefonică pentru pretinse premii, indiferent de cât de mare vi se spune că ar fi câştigul. Câştigurile reale se pot verifica cu uşurinţă!
 • Nu acceptați în niciun caz să trimiteți persoanelor necunoscute bani în avans pentru aducerea unui autoturism sau a unui alt bun pe care ați fost anunțat că l-ați câștigat sau l-ați primit cadou.

Refuzaţi orice dialog cu persoane suspecte şi anunţaţi la 112 orice tentativă de înșelăciune!

Comentarii

comentarii

One thought on “După excrocheria cu ,,burlanele” a apărut o alta cu ,,chilipiruri”

 1. Uau!!!! Am citit articolul ăsta, adevărat cam cu întîrziere, și pur și simplu m-am simțit catapultat în trecut, în anii 70 – 80, anii copilăriei / adolescenței! Pe vrema aceea umblau șmecherii ăștia cu sacul de iută pe umăr zbierînd printre blocuri cît îi țineau gura, „STICLE, BORCANE, CUMPEREEEEEEEM !!!!!!!”, ulterior veneau pe la uși să vîndă oale și alte bazaconii fiind cu ochii în locuință și cine-i primea înăuntru, lua o țeapă de o ținea minte o viață întreagă! Ei bine, în secolul 21 s-au modernizat, nu mai țipă printre blocuri, nu mai umblă cu sacul de iută pe umeri ci cu Smartphone și Tabletă, șmecheria a ramas aceași! Trist….FOARTE TRIST, fraierii care i-au țeapă sunt chiar aceea ce cunosc procedura din anii 70 – 80 cînd erau mai tineri dar din păcate n-au învățat nimic din așa zisa „ȘCOALA VIEȚII”!

Comments are closed.