După mulți ani de pauză- Mare sărbătoare mare – din nou kirwait la Reșița

Așa cum se obișnuiește din bătrâni, la hramul bisericii dintr-o așezare bănățeană, se ține ruga, nedeia sau kirwait în comunitățile germane.
Hramul bisericii romano-catolice „Maria Zăpezii” din Reşiţa va fi sărbătorit duminică, 5 august. După cum, spune Ewin Țigla, președintele Forumului German, vor avea loc mai multe manifestări care se vor întinde pe două zile. ,,Programul începe de fapt încă de sâmbătă 4 august când la ora 18:30, în sala mare a Casei parohiale de la Poarta 1, va fi vernisată expoziția de pictură, grafică și colaje a tinerilor Ariana Szabó, Sebastian Dinu-Osman, Emil Iosif Hodorog și Ralf Marcu. Aceștia sunt membri ai grupei de tineret din cadrul parohiei romano-catolice din municipiul de pe Bârzava. Aceasta este sâmbătă fiindcă duminică dimineața, programul începe exact așa cum se petrecea și cu peste 100 de ani în urmă- cu Sfânta Liturghie festivă. Aceasta va fi oficiată la ora 10:30 în limbile română, maghiară şi germană de către părintele Daniel Dumitru- paroh romano-catolic de Oraviţa. El va fi secondat de diaconul Milan Sima din Nermet. După sfânta Liturghie festivă de hram, în fața bisericii se vor strânge oaspeții noștrii și tinerii, dar și noi, adulții și vom porni așa cum făceau și strămoșii noștrii, cu fanfara în frunte într-un marș pe traseul cuprins între biserică şi monumental deportaţilor din Parcul Cărăşana. Aceasta este de fapt cea de a XIX-a ediţie a „Paradei Portului Popular German care a fost întreruptă o perioadă și pe care o reluăm acum” a mai spus neamțul de frunte al Banatului Montan, Erwin Țigla.
La această paradă vor participa formaţii din: Anina – Steierdorf, Bocşa, Nădrag, Oradea, Oraviţa, Orșova, Timișoara, Tirol şi Reşiţa, dar şi oaspeţi din landul austriac Stiria. Fanfara “Armonia” din Caransebeş va susţine cu marşuri, valsuri şi polci din repertoriul clasic şi internaţional parada şi spectacolul formaţiilor culturale.
,,Oaspete de onoare al evenimentului va fi prof. Ovidiu Victor Ganț, deputatul etniei germane în Parlamentul României. Echipa noastră de dansuri Enzian de la Forum, tocmai este într-o tabără de pregătire cu noi dansuri la Gărâna iar la reșița vor arăta ce au învățat” a mai spus Erwin Josef Ţigla, preşedintele Asociaţiei Germane de Cultură şi Educaţie a Adulţilor din Reşiţa, organizatorul principal al evenimentului.

Comentarii

comentarii