Ecumenismul real, nu doar vorbe – Tinerii resiteni in tabara ecumenica de la Loreto

Aflarea adevărului și a sensului vieții nu se căștigă prin fapte general valabile, ci prin anumite nuanțe considerate aproape secrete. Uimirea cea mai mare e să descoperi cât de mult seamănă oamenii între ei prin ce au mai subtil și mai secret, când se cred așa de diferiți ca aspect.

Aceste lucruri le-au descoperit și cei 180 de tineri participanți la proiectul ecumenic ,,Da EurHope a EurHome”, cât de mult îi leagă ceea ce se ascunde adânc în sufetele lor, oferindu-le forța să găsească drumul spre lumină, indiferent de religia acestora: relația cu Dumnezeu. Această relație nu se rezumă la confesiunea fiecăruia, este iubirea pură, o prietenie sinceră, este acel ,,ceva” care conferă sclipire vieților noastre. O astfel de prietenie nu poate fi cultivată decât într-un loc profund, cu reverberații puternice, așa cum este Centrul Giovanni
Paolo II din Loreto, gazda proiectului și a taberei ecumenice.

Anul acesta, în perioada 21-27 iulie, s-a desfășurat a IX-a ediție a proiectului, la care au participat cinci delegații: două romano-catolice din Italia și Bulgaria, o delegație greco-catolică din Ungaria și două delegații din România (o delegație greco-catolică de la Oradea și cea ortodoxă de la Reșița). Ca în fiecare an, subiectul principal al taberei a fost ecumenismul, prezentat de data aceasta sub patru aspecte: relația cu Creația, relația cu ceilalți, relația cu noi înșine și relația cu Dumnezeu. Fiecare temă a fost prezentată sub forma unei conferințe, oferindu-le tinerilor un punct de reper pentru discuțiile pe grupuri ce au urmat.

Ziua în tabără începea devreme, printr-o rugăciune, coordonată de una dintre delegații, care susțineaa ulterior și conferința. La finalul prezentării, tinerii se alăturau grupelor lor, pentru a aprofunda și a discuta din diverse perspective tema propusă.

De asemenea, tinerii au participat la activități de caritate și voluntariat, cu scopul de a cultiva solidaritatea și a învăța cât de important este să le oferi ajutor celor în nevoie. Astfel, fiecare grupă s-a deplasat în locuri diferite, precum: zona în care s-a produs unul din cele mai puternice cutremure din Italia, care a distrus
viața a sute de oameni, într-un centru pentru fetițele cu sindrom Down, într-un azil de bătrâni, într-un centru pentru toxicomani. Tinerii au descoperit astfel că nimic nu poate fi mai frumos și mai mângâietor pentru sufletul uman decât ajutorul necondiționat venit din partea semenilor, care aduce împăcare și în
sufletul celui care o oferă.

Unul din cele mai profunde momente ale taberei a fost, fără îndoială, Rugăciunea Luminii. Aceasta le-a oferit tinerilor posibilitatea de a se ruga, de a reflecta asupra vieții, de a își deschide sufletele în fața lui Dumnezeu, în momente de liniște și meditație. De asemenea, tinerii au participat la Sfânta Liturghie în Basilica della Santa Casa din Loreto, în interiorul căreia se regăsesc 3 pereți din casa în care a copilărit Fecioara Maria.
Cel mai înălțător moment pentru delegația reșițeană a fost participarea la Sfânta Liturghie, alături de părintele Alin Câmpean, consilier administrativ-bisericesc al Episcopiei Caransebeșului, părintele Casian Onița, starețul Mănăstirii Călugăra, părintele Damaschin Tătaru din Reșița și părintele Zaharia-Petrică Ghimboașă de la Parohia Berzovia. Elevii cărășeni au avut astfel posibilitatea de a se spovedi și împărtăși, precum și bucuria de a asculta una dintre cele mai frumoase conferințe ale taberei, susținută cu mult profesionalism și dăruire de către Teodora Potocean, elevă a Colegiului Național „Traian Lalescu” Reșița.

La finalul celor șapte zile petrecute la Loreto, delegația reșițeană a pornit spre Pesaro, într-o parohie înfrățită cu Biserica ,,Adormirea Maicii Domnului” din Reșița. Bucuria vizitei a fost cu atât mai mare, cu cât proiectul „Da EurHope a EurHome” a fost inițiat acum nouă ani la Pesaro, alături de Don Giorgio, preot în parohia Borgo Santa Maria, a cărui enoriași i-au găzduit pe tinerii reșițeni cu drag în casele lor, pentru o noapte. Alături de tinerii din această parohie, delegația din Reșița a vizitat schitul Sf. Damian, restaurat la inițiativa lui Don Francesco, un alt partener în acest proiect, director al Centrului Giovanni Paolo II din Loreto. La schitul ce se află la 1400 de metri altitudine, se poate ajunge parcurgând așa-numitul ,,Drum al recunoștinței”, traducerea în italiană a cuvântului ,,recunoștință” – ,,misericordia” – fiind cel mai utilizat cuvânt al Bibliei.

Nimic din acest proiect nu s-ar fi putut realiza fără sprijinul partenerilor: Consiliul Județean Caraș-Severin, Primăria Reșița, Episcopia Caransebeșului, Inspectoratul Școlar Județean Caraș-Severin, Casa Ecologică Băile Herculane, Casa Duca Costinești și al unor oameni de suflet, primarul Reșiței, Ioan Popa, părinții care susțin acest proiect, Asociația de Părinți LTL a Colegiului Național „Traian Lalescu”, condusă de doamna Manuela Ciobanu, dar mai ales fără sprijinul și implicarea continuă a coordonatorului proiectului, pr.prof. Nicolae Chiosa.

Acțiunea din acest an a tinerilor a fost cofinanțată de Consiliul Județean Caraș- Severin și de Primăria Reșița.
Tabăra de la Loreto a devenit astfel mai mult decât un proiect, e o experiență de viața, un impuls de a ne deschide aripile și de a căuta frumosul în orice lucru care ne înconjoară. Tabăra de la Loreto este primul pas din drumul spre lumină.


Voin Valentin, IX D, Colegiul Național ,,Traian Lalescu” Reșița

Comentarii

comentarii