Editorul și jurnalistul Gheorghe Jurma – cetățean de onoare al județului Caraș-Severin

Județul Caraș-Severin a mai adunat un nume la șirul personalităților cărora li s-au acordat titlul de cetățeni de onoare. De data aceasta este vorba despre scriitorul, editorul, jurnalistul și criticul literar reșițean Gheorghe Jurma. Personaj complex al culturii din Caraș-Severin, după cum îl caracteriza chiar președintele Consiliului Județean, Sorin Frunzăverde, Gheorghe Jurma a devenit cetățean de onoare chiar în ziua în care a împlinit vârsta de 70 de ani. Evenimentul a fost întregit de lansarea cărții sale intitulată ”Ce lăsăm în urma noastră? – Gheorghe Jurma în dialog cu Titus Crisciu”.

”Un exeget al operei eminesciene, un om care s-a aplecat cu studiul său asupra marilor scriitori din România: Sadoveanu, Eliade; un om care a prefațat foarte multe din aparițiile editoriale ale județului nostru. El practic este și patronul editurii TIM unde foarte multe cărți ale autorilor din Reșița și nu numai, văd lumina tiparului. De asemenea el, din 4 ianuarie 1990 împreună cu Petru Guți au fost primii directori, respectiv redactori șefi ai publicației ”Timpul” -”Flamura liberă”, așa cum era atunci după Revoluție, inaugurînd noua epocă a jurnalismului din Caraș-Severin, cea post-revoluționară”, a precizat Sorin Frunzăverde.

Gherghe Jurma se remarcă prin activitatea literară și prin îndrumarea literaturii Caraș-Severinene prin prisma cenaclurilor pe care le-a condus de-a lungul anilor, emblematică fiind activitatea cenaclului ”Semenicul”, revistă de artă și cultură, pe care o coordonează și în prezent și prin activitatea pe care o dersfășoară în cadrul editurii TIM pe care o conduce, după cum preciza omul de cultură Iosif Țigla, invitat la acest eveniment.

”A fi cetățean de onoare înseamnă în primul rând o onoare pentru cel care primește acest titlu. Ar putea să însemne uneori o onoare și pentru cel care o dă, pentru că sunt mulți oameni extraordinari în acest loc, care fac lucruri extraordinbare și care vor rămâne în istorie și care nu sunt toți cunoscuți și apreciați. Pentru mine asta înseamnă foarte mult, înseamnă că mă pot declara deplin al acestui județ și mă pot angaja, în măsura în care viața îmi va mai permite, să fac ceva în plus față de ceea ce am făcut până acum”, a declarat Gheorghe Jurma.

Comentarii

comentarii