ELEVII DE LE GEN 7: DIN TOATĂ INIMA PENTRU ROMÂNIA

Vineri, 27 noiembrie 2015, la Şcoala Gimn. Nr. 7 Reşiţa au avut loc mai multe activităţi dedicate Zilei Naţionale. Încă de dimineaţă, cei mai mici elevi ai şcolii, care au umplut holul de la parterul şcolii, purtând lumânări tricolore sau steaguri de diferite mărimi, realizate chiar de ei, au primit o lecţie de istorie referitoare la evenimentul care se apropie şi au ascultat cântece patriotice interpretate de colegii lor din clasele a treia şi a patra. Activitatea a fost coordonată de înv. Viorica Vîrtopeanu, cu sprijinul cadrelor didactice Violeta Groza, Lenuţa Mecheţi şi Viorel Bugărin.

În faţa unui public numeros, elevii claselor a IV-a A şi a VIII-a B de la Şcoala Gimn. Nr. 7 Reşiţa au susţinut programul DIN TOATĂ INIMA PENTRU ROMÂNIA. Desfăşurat în amfiteatrul şcolii, spectacolul a marcat importanţa zilei de 1 Decembrie 1918 în istoria naţională. Într-un cadru festiv, publicul a fost introdus într-o atmosferă de sărbătoare, evocând astfel Unirea Basarabiei, a Bucovinei şi a Transilvaniei cu România. Grupul vocal al clasei a IV-a, acompaniat de instrumentiştii Adi Constatin şi Nicu Dobre, a interpretat cântece tradiţionale româneşti. Darius Giurgiu, din clasa a IV-a A şi Andra Kradyel, din clasa a VI-a A, reprezentându-i pe Regele Ferdinand şi pe Regina Maria, au susţinut un monolog emoţionant, cu impact asupra tuturor celor prezenţi. La finalul activităţii, „Regele” a împărţit „poporului” darurile primite de la delegaţiile Basarabiei, Bucovinei, Ardealului şi Banatului, copiii prezenţi în sală ospătându-se cu produse tradiţionale româneşti.

Activitatea, pregătită şi coordonată de cadrele didactice Cristina Ardeleanu şi Ionuţ Gârtoi, face parte din proiectul naţional România, ţara mea, ajuns la ediţia a VI-a, care cuprinde un concurs de fotografii pentru elevii claselor I-VIII, un concurs de eseuri pentru liceeni şi o sesiune de referate ale cadrelor didactice, reunite sub genericul Dascălul, de profesie român. La activitate a fost prezent şi directorul Casei Corpului Didactic Caraş-Severin, prof. Nicoleta Marcu, instituţia pe care o reprezintă fiind partenera şcolii în cadrul proiectului „România, ţara mea”.

Aceasta a vorbit despre reuşita acţiunii, despre importanţa derulării ei, făcând referire totodată la valoarea ei din punct de vedere al conţinutului istoric, dar şi al realizării artistice. DIN TOATĂ INIMA PENTRU ROMÂNIA a fost o lecţie de istorie, în care informaţia ştiinţifică a fost completată de cântece tradiţionale româneşti specifice evenimentelor întâmplate în acel moment crucial pentru România.

Prof. Cristina Ardeleanu Scoala Gimn. Nr. 7 Resita

Comentarii

comentarii