Erwin Tigla da startul cu o invitatie ,,Decadei Culturii Germane în Banatul Montan”

Avem deosebita plăcere de a vă invita pentru a douăzecişișasea oară la „Decada Culturii Germane în Banatul Montan”, cel mai important ciclu de manifestări culturale ale etniei germane din acest spaţiu.

Sărbătoarea „Heimat”-ului germanilor din Banatul Montan şi Sfânta Liturghie festivă de mulţumire (cea de-a XXIII-a ediție), a 14-a Întâlnire a formaţiilor muzicale şi a corurilor germane în Banatul Montan, „Parada Portului Popular German la Reșița” (cea de-a XXII-a ediție), urmată în aceeași zi de Sărbătoarea dansului popular german, tradiționalele sărbători de Kirchweih („ruga” romano-catolică), dar şi celelalte manifestări care vor avea loc la Anina – Steierdorf, Bocşa, Dognecea, Gărâna, Oravița, Oţelu Roşu, Reşiţa, Sasca Montană şi Tirol ne vor reuni şi în acest an într-o cunună a prieteniei, stimei şi înţelegerii reciproce.

„Decada Culturii Germane în Banatul Montan”, ediţia 2016, se doreşte a fi, ca şi cele din anii precedenţi, o punte de legătură între ceea ce a fost şi ceea ce va fi în viitor. Suntem convinşi că Dumneavoastră, ca oaspeţi, participanţi sau spectatori, veţi găsi momente de trăire spirituală înălţătoare la manifestările programate.
Cu această speranţă Vă dorim o participare cât mai plăcută şi să rămâneţi cu amintiri frumoase!

Erwin Josef Ţigla
Octombrie, 2016

Iata si programul detaliat al manifestarilor:

Vineri, 7 octombrie 2016

REȘIȚA

Sărbătoarea Colegiului Național „Diaconovici – Tietz“ Reșița

· Colegiul Național „Diaconovici – Tietz“ / ora 9,00:
Prelegere: „Euroregiunea Tirol – Tirolul de Sud – Trentino“, prezentată de OSR prof. Erich Wörister (Axams, Tirol / Austria).
· Colegiul Național „Diaconovici – Tietz“ / ora 9,30:
Prelegere: „Németkér: un sat de germani din Ungaria înaintea celui de-al II-lea Război Mondial”, prezentată de Ágnes Szauer (referentă pentru minoritatea germană în cadrul Institutului Pedagogic pentru Minorități din Budapesta).
· Colegiul Național „Diaconovici – Tietz“ / ora 10,00:
Vernisajul expoziției de fotografii realizate cu prilejul taberei „Germana în Stiria (Copii din Banat învață germana în Stiria)“, coordonarea participanților din România: prof. Sonia Maria Chwoika și înv. Yvonne Christa Demenyi.
· Cinematograful „Dacia” / ora 10,00:
„Reșița: 245 de ani de industrie“. Vernisajul expoziției de fotografii și documentare realizate de Ioan Mato sen., Ioan Mato jr. și Lucian Duca.
· Cinematograful „Dacia” / ora 11,30:
Reprezentație a Formației de dansuri populare germane „Enzian“ („Gențianaˮ) din Reșița, coordonatori: Marianne și Nelu Florea.

Cea de-a 14-a Întâlnire a formaţiilor muzicale şi a corurilor germane în Banatul Montan
Corul „Franz Stürmer“ la 25 de ani

· Aula Magna a Universității „Eftimie Murgu“ / ora 19,30:
Prezentare de carte-album: „25 de ani DECADA CULTURII GERMANE ÎN BANATUL MONTAN, 1991 – 2015 = 25 Jahre DEUTSCHE KULTURDEKADE IM BANATER BERGLAND, 1991 – 2015” cu autorul Erwin Josef Țigla. Cartea-album reprezintă cea de-a 72-a apariție editorială a Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița.
· Aula Magna a Universității „Eftimie Murgu“ / ora 19,45:
Concert cu participarea următoarelor formații: corul „Franz Stürmer” din Reşiţa, corul „Temeswarer Liederkranz“ din Timişoara, corul mixt din Câmpulung Moldovenesc, corul german din Németkér din comitatul Tolna / Ungaria, grupurile muzicale și corale „Edelweiß” („Floare de Colţ”) din Piatra Neamţ şi „Zwei Plus” („Doi Plus”) din Bacău, precum și corala „Lyra 2000” din Reşiţa.

TIROL

· Casa comunitară „Sfânta Ana“ / ora 16,00:
Prelegere: „Euroregiunea Tirol – Tirolul de Sud – Trentino“, prezentată de OSR prof. Erich Wörister (Axams, Tirol / Austria).
· Casa comunitară „Sfânta Ana“ / ora 16,30:
Prezentare de carte: „Tirol, das «Land im Gebirge»“ cu autorul Herwig Nachtmann (Austria Inferioară). Cartea reprezintă cea de-a 73-a apariție editorială a Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița.
· Casa comunitară „Sfânta Ana“ / ora 17,00:
Program de dansuri populare germane prezentat de dansatorii din satul Tirol, coordonatoare: Rodica Miclea.

Sâmbătă, 8 octombrie 2016

REȘIȚA

· Holul de intrare al Universității „Eftimie Murgu“ / ora 10,00:
Vernisajul expoziției de fotografii din Ungaria: „Oameni din Németkér între anii 1933 – 1944”. Organizator și prezentator: Ágnes Szauer (referentă pentru minoritatea germană în cadrul Institutului Pedagogic pentru Minorități din Budapesta).
Scurt program de dansuri populare germane din Ungaria prezentat de formația de dansuri populare Kierer și coral prezentat de corul german din Németkér, ambele din comitatul Tolna / Ungaria.

25 de ani de colaborare între Mișcarea Federalistă Europeană și Casa Europeană „Karl Brunner” din Neumarkt / Stiria, Austria și Banatul Montan

· Aula Magna a Universității „Eftimie Murgu“ / ora 10,45:
„Europa: Cum mai departe?”. Discuții pe tema dată cu participarea unor oaspeți din Stiria și Tirol, Austria precum și cu participanți din cadrul universității reșițene.
Incursiuni muzicale: corul mixt din Câmpulung Moldovenesc și formația „Intermezzo“ din Reșița.

STEIERDORF – ANINA

· Cimitirul romano-catolic Sigismund – biserica romano-catolică din Sigismund / ora 11,00:
Parada portului popular german, cu participarea formaţiei de dansuri populare germane din Steierdorf, sub acordurile fanfarei din Steierdorf.
· Biserica romano-catolică „Maria – Regina Sfântului Rozariu” din Sigismund / ora 11,30:
Cea de-a 87-a Liturghie festivă de hram.
· Piaţeta din faţa bisericii romano-catolice din Sigismund / ora 12,30:
Program cultural prezentat de formaţia de dansuri populare germane din Steierdorf.

Cel de-al 12-lea Festival al Fanfarelor la Steierdorf

· Sediul Forumului German / ora 16,30:
Cel de-al 12-lea Festival al Fanfarelor la Steierdorf. Participă fanfara din Steierdorf – Anina și invitații ei din Timișoara, Serbia precum și corul și formația de dansuri populare germane din Németkér (comitatul Tolna, Ungaria), grupurile muzicale și corale din Câmpulung Moldovenesc, „Edelweiß” („Floare de Colţ”) din Piatra Neamţ şi „Zwei Plus” („Doi Plus”) din Bacău.

SASCA MONTANĂ

· Biserica romano-catolică „Sfântul Francisc de Assisi“ / ora 11,00:
Cea de-a 265-a Liturghie festivă de hram.
· Platoul de lângă Biserica romano-catolică „Sfântul Francisc de Assisi“ / ora 12,00:
Program cultural, cu participarea grupului muzical și coral „Edelweiß” („Floare de Colţ”) din Piatra Neamţ și a formațiilor de dansuri populare germane „Enzian” („Gențiana”) din Reşiţa şi „Magnificat” din Oraviţa.

Duminică, 9 octombrie 2016

REȘIȚA

Sărbătoarea „Heimat“-ului germanilor din Banatul Montan, ediţia a XXIII-a și
„Parada Portului Popular German la Reșița“, ediția a XXII-a

· Curtea Bisericii romano-catolice „Maria Zăpezii“ / ora 10,00:
Concert de promenadă cu Fanfara din Caransebeș, dirijor: Marius Frățilă.
· Biserica romano-catolică „Maria Zăpezii“ / ora 10,15:
Sfântă Liturghie în limba germană cu prilejul celei de-a XXIII ediții a Sărbătorii „Heimat”-ului germanilor din Banatul Montan și a celei de-a XXII-a ediții a „Paradei Portului Popular German“. Celebrant principal este dr. Wilhelm Krautwaschl, episcop al Diecezei romano-catolice de Graz – Seckau (Austria). Încununarea muzicală: corul parohial „Harmonia Sacra“ al bisericii romano-catolice „Maria Zăpezii” din Reșița și corul german din Németkér din comitatul Tolna / Ungaria.
· Traseul Biserica romano-catolică „Maria Zăpezii“ – Casa de Cultură a Sindicatelor „Dr. Corneliu Diaconovici“ – Parcul „Cărăşana” / începând cu ora 11,30:
Parada Portului Popular German.
· Monumentul deportaților germani în fosta URSS în Parcul „Cărăşana” / începând cu ora 12,00:
Rugăciuni ecumenice și depunere de coroane de flori.

Sărbătoarea dansului popular german, ediția a IV-a

· Restaurantul „Duşan şi Fiul Sud“ / între ora 13,30 și ora 17,30:
Participă toate formațiile de dansuri populare germane invitate din țară și de peste hotare precum și BA Josef Pichler și prof. Josef Strunz (profesori ai Conservatorului Landului Stiria din Graz / Austria).

· Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 18,00:
Prezentare de carte: „Tirol, das «Land im Gebirge»“ cu autorul Herwig Nachtmann (Austria Inferioară). Cartea reprezintă cea de-a 73-a apariție editorială a Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița. Incursiuni muzicale: Duo Gassenheimer și formația „Banater Bergland“, ambele din Reșița.

Luni, 10 octombrie 2016

CARANSEBEȘ

· Colegiul Național „C.D. Loga“ / ora 11,00:
Prelegere: „Euroregiunea Tirol – Tirolul de Sud – Trentino“, prezentată de OSR prof. Erich Wörister (Axams, Tirol / Austria).
· Colegiul Național „C.D. Loga“ / ora 12,00:
Program cultural prezentat de elevii instituției de învățământ gazde.

REŞIŢA

· Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 10,00:
Întâlnire cu viitorii mici cititori ai bibliotecii. Oaspeţi: elevii clasei I B din cadrul secţiei germane a Colegiului Național „Diaconovici – Tietz“, Reşiţa.
· Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 11,00:
Întâlnire cu viitorii mici cititori ai bibliotecii. Oaspeţi: cei mici din cadrul secţiei germane a Grădiniţei cu Program Prelungit „Semenic” din Reşiţa.
· Centrul German „Alexander Tietz“ / ora 16,00:
Prelegere: „Euroregiunea Tirol – Tirolul de Sud – Trentino“, prezentată de OSR prof. Erich Wörister (Axams, Tirol / Austria).
· Librăria „Semn de Carte“ / ora 18,30:
Prezentare de carte-album: „25 de ani DECADA CULTURII GERMANE ÎN BANATUL MONTAN, 1991 – 2015 = 25 Jahre DEUTSCHE KULTURDEKADE IM BANATER BERGLAND, 1991 – 2015” cu autorul Erwin Josef Țigla. Cartea-album reprezintă cea de-a 72-a apariție editorială a Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița.
· Librăria „Semn de Carte“ / ora 18,45:
Prelegere în limba română: „300 de ani de la eliberarea Timișoarei și evenimentele jubiliare organizate de Episcopia Romano-Catolică de Timișoara”, prezentată de Claudiu Călin, arhivar în cadrul Diecezei romano-catolice de Timișoara. Incursiuni muzicale: formația „Intermezzo“ din Reșița.

Marţi, 11 octombrie 2016

REŞIŢA

· Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 10,00:
Întâlnire cu viitorii cititori ai bibliotecii. Oaspeţi: elevii clasei a II-a B din cadrul secţiei germane a Colegiului Național „Diaconovici – Tietz“, Reşiţa.
· Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 11,00:
Întâlnire cu viitorii cititori ai bibliotecii. Oaspeţi: cei mici din cadrul secţiei germane a Grădiniţei cu Program Normal Nr. 5 din Reşiţa.
· Sediul Forumului German din str. Oituz / ora 15,30:
Club Femina. În calitate de invitată de onoare: scriitoarea Edith Guip-Cobilanschi din Timişoara.
· Centrul Social „Frédéric Ozanam“ / ora 18,00:
Vernisajul expoziției de artă plastică Peter Kneipp (originar din Bocșa, astăzi Germania). Incursiuni muzicale: Duo Gassenheimer și formația „Intermezzo“, ambele din Reșița.

Miercuri, 12 octombrie 2016

REŞIŢA

· Galeria Direcţiei pentru Cultură a judeţului Caraş-Severin / ora 17,00:
Vernisajul expoziţiei de fotografii: „Opatija în golful Kvarner al Adriaticii”, de Erwin Josef Ţigla (Reşiţa). Incursiuni muzicale: Duo Gassenheimer și formația „Intermezzo“, ambele din Reșița.
· Galeria Direcţiei pentru Cultură a judeţului Caraş-Severin / ora 17,30:
Prezentarea CD-ROM-ului „Die Banater Berglanddeutschen = Germanii din Banatul Montan“ (nr. 14).

Joi, 13 octombrie 2016

REŞIŢA

· Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 10,00:
Întâlnire cu viitorii mici cititori ai bibliotecii. Oaspeţi: elevii clasei a IV-a B din cadrul secţiei germane a Colegiului Național „Diaconovici – Tietz“, Reşiţa.
· Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 11,00:
Întâlnire cu viitorii cititori ai bibliotecii. Oaspeţi: cei mici din cadrul secţiei germane a Grădiniţei cu Program Normal Nr. 9 din Reşiţa.

ORAVIŢA

· Teatrul Vechi „Mihai Eminescu“ / ora 17,15:
Vernisajul expoziţiei de artă plastică Gustav Hlinka (Reșița).
· Teatrul Vechi „Mihai Eminescu“ / ora 17,30:
Prezentare de carte-album: „25 de ani DECADA CULTURII GERMANE ÎN BANATUL MONTAN, 1991 – 2015 = 25 Jahre DEUTSCHE KULTURDEKADE IM BANATER BERGLAND, 1991 – 2015” cu autorul Erwin Josef Țigla. Cartea-album reprezintă cea de-a 72-a apariție editorială a Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița.
· Teatrul Vechi „Mihai Eminescu“ / ora 17,45:
Program cultural, cu participarea formaţiei de dansuri populare germane „Enzian“ („Gențiana”) şi a corului „Franz Stürmer“, ambele din Reşiţa, şi a formaţiei de dansuri populare germane „Magnificat” din Oraviţa.

Vineri, 14 octombrie 2016

REŞIŢA

· Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 10,00:
Întâlnire cu viitorii mici cititori ai bibliotecii. Oaspeţi: elevii clasei a III-a B din cadrul secţiei germane a Colegiului Național „Diaconovici – Tietz“, Reşiţa.
· Biblioteca Germană „Alexander Tietz“ / ora 11,00:
Întâlnire cu viitorii mici cititori ai bibliotecii. Oaspeţi: elevii din clasa pregătitoare, secţia germană, a Colegiului Național „Diaconovici – Tietz“, Reşiţa.

CARANSEBEȘ

· Galeria „Corneliu Baba“ a Casei de Cultură Municipale „George Suru“ / ora 17,45:
Prezentare de carte-album: „25 de ani DECADA CULTURII GERMANE ÎN BANATUL MONTAN, 1991 – 2015 = 25 Jahre DEUTSCHE KULTURDEKADE IM BANATER BERGLAND, 1991 – 2015” cu autorul Erwin Josef Țigla. Cartea-album reprezintă cea de-a 72-a apariție editorială a Asociației Germane de Cultură și Educație a Adulților Reșița.
· Galeria „Corneliu Baba“ a Casei de Cultură Municipale „George Suru“ / ora 18,00:
Vernisajul expoziției de artă naivă Viorica Ana Farkas (Reșița). Intermezzo muzical: corul „Franz Stürmer” din Reșița.

Sâmbătă, 15 octombrie 2016

GĂRÂNA

· Biserica romano-catolică „Sfânta Tereza de Ávila“ / ora 10,45:
Cea de-a 145-a Liturghie de hram.
· Strada principală / începând cu ora 12,00:
Sărbătoarea „Kirchweih“-ului cu ridicarea pomului și program cultural.

BOCŞA

Sărbătoarea de Toamnă a Forumului German de Tineret din Bocşa, ediţia a XII-a

· Biserica romano-catolică „Neprihănita Zămislire“ / ora 15,30:
Sfânta Liturghie.
· Parcul din faţa Casei de Cultură „Tata Oancea” / ora 16,30:
Parada portului popular german cu prilejul Sărbătorii de Toamnă a Forumului German de Tineret.
· Casa de Cultură „Tata Oancea” / ora 17,00:
Program cultural cu prilejul Sărbătorii de Toamnă a Forumului German de Tineret, cu participarea mai multor formaţii de dansuri populare germane din Banatul Montan.

DOGNECEA

· Sediul Forumului German / ora 18,30:
Vernisajul expoziţiei de fotografii: „Jubileul de 275 de ani ai Bisericii romano-catolice din Dognecea”, de Klaus Lucian Mihnea (Dognecea).
· Sediul Forumului German / ora 18,45:
Program muzical cu formaţia „Banater Bergland“ din Reşiţa.

Duminică, 16 octombrie 2016

REŞIŢA
· Biserica evanghelică / ora 10,00:
Serviciu religios evanghelic.
· Biserica evanghelică / ora 10,45:
Program muzical susținut de corul „Franz Stürmer”, Duo Gassenheimer și formația „Intermezzo“, toate din Reşiţa.
· Biserica romano-catolică „Maria Zăpezii“ / ora 18,15:
Concert de orgă cu prof. Gertrud Stețco (Oravița).

OŢELU ROŞU

· Sediul Forumului German / ora 16,00:
Vernisajul expoziției de fotografii „Rio de Janeiro”, de Erwin Josef Țigla (Reșița).
· Sediul Forumului German / ora 16,15:
Program muzical cu formaţia „Banater Bergland“ și cu Duo Gassenheimer, ambele din Reşiţa.

Organizator principal:

Asociaţia Germană de Cultură şi Educaţie a Adulţilor Reşiţa

în colaborare cu:

Ministerul Culturii, Bucureşti
Departamentul pentru Relaţii Interetnice al Secretariatului General al Guvernului României, Bucureşti

Consiliul Judeţean Caraş-Severin, Reşiţa
Primăria Municipiului Reșița
Primăria Municipiului Caransebeș
Primăria orașului Anina
Primăria orașului Bocșa
Primăria orașului Oravița

Universitatea „Eftimie Murgu“ Reșița

Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici” Caraș-Severin, Reşiţa
Direcţia Judeţeană de Cultură Caraş-Severin, Reşiţa

Casa de Cultură Municipală „George Suru”, Caransebeș
Centrul Cultural „Teatrul Vechi Mihai Eminescu”, Oravița
Casa de Cultură Orășenească „Tata Oancea”, Bocșa

Societatea pentru Cultură „Metarsis”, Reşiţa

Colegiul Național „Diaconovici – Tietz”, Reşiţa
Colegiul Național „C.D. Loga”, Caransebeș

Pe această cale aducem mulţumirile noastre colaboratorilor, sponsorilor, consiliilor locale şi primăriilor precum şi forumurilor germane locale din localităţile în care se desfăşoară manifestări cu prilejul acestei ediţii a „Decadei Culturii Germane în Banatul Montan”.

Comentarii

comentarii