Este vremea lor, deci – Cum alegem un pepene rosu copt si sanatos

pepene-rosu-afrodisiac-1680x1050Alegerea unui pepene rosu bun nu este o sarcina usoara daca vrei sa il cumperi fara sa fie taiat. Forma, aspectul si culoarea coditei pot oferi indicii despre cat de copt este fructul.

Este destul de dificil, dar nu imposibil sa afli cat de copt este un pepene rosu ghidandu-te doar dupa aspect, fara sa-i faci „dop”. Multi romani au obiceiul sa il aleaga orientandu-se doar dupa sunetul pe care il scoate cand il lovesc usor. Aceasta este doar unul dintre indiciile pe care le avem la dispozitie cand alegem pepenele rosu. Iata care sunt acestea:

Citeste si Pepenele rosu, desertul ideal in lunile de vara

Sunetul
Bate usor in coaja pepenelui si asculta sunetul pe care il scoate. Pepenele nu trebuie sa sune a gol. Sunetul unui pepene perfect copt ar trebui sa fie plin, iar atingerea ar trebui sa-ti creeze o senzatie de elasticitate, ca si cum degetele sunt „respinse” de coaja.

Codita
Un pepene cules de multe zile are codita uscata. Lipsa cozii este, de asemenea, un indiciu al prospetimii. Alege pepenii care au coada inca verde pentru a avea siguranta ca nu este „trecut”.

Punctul galben
La capatul opus coditei ar trebui sa existe un punct/o pata galbena sau maronie. Aceasta este zona pe care pepenele a stat in contact cu pamantul, iar daca ea este alba sau nu exista, inseamna ca fructul a fost cules prea devreme si nu este copt.

Coaja
Un pepene copt nici prea mult, nici prea putin nu ar trebui sa aiba coaja moale sau zone moi pe suprafata lui. Acesta este un indiciu ca fructul este prea copt.

Forma
Alege pepenii care au o forma simetrica, ovala sau rotunda. Evita-i pe cei deformati, turtiti la un capat sau cu proeminente. Toate acestea pot fi un indiciu ca pepenele a fost expus la soare neuniform (a stat pe o piatra sau a avut umbra) ori nu a fost udat in mod constant. Zonele deformate pot fi crude sau, din contra, uscate.

Greutatea
Un pepene greu pentru dimensiunea lui contine o cantitate mare de apa, ceea ce inseamna ca este perfect copt. Compara greutatea a doi pepeni identici ca marime si alege-l pe cel mai greu dintre ei, pentru ca acesta va fi mai bine copt.

Comentarii

comentarii