Eveniment cultural de Rusalii la Bolvașnița – Dublă lansare de carte

Pământul nostru are un glas pe care țăranul îl aude și-l înțelege. Cu cât se înmulțeau suferințele și treceau vremurile, țăranul roman s-a înrădăcinat în răbdare (Liviu Rebreanu)

În marea zi de sărbătoare a Rusaliilor, după încheierea Sfintei Liturghii, în căminul cultural al localității Bolvașnița, a avut loc o dublă lansare de carte, autor și coordonator fiind inginerul Constantin Liuba – fiu al satului.

În prezența primarului localității, Mihăilescu Petru, care a deschis evenimentul, a profesorului Dumitru Jompan, a preotului paroh Mădălin-Gabriel Afilipoae, a preotului pensionar Lazăr Suciu (care a slujit peste 40 de ani în parohia Bolvașnița), a învățătorului pensionar Titus Dragomir, cetățenii comunei și invitații din întregul județ, s-au bucurat de un eveniment cultural de excepție.

 Prima carte lansată a fost Monografia Bolvașnița – ediția a II a. Cartea este un volum consistent de 315 pagini care prezintă satul din perspectivă multiplă: istorică, culturală, religioasă, educațională, socială având un colectiv de autori: inginer Constantin Liuba, profesor Ion Hațegan (doctor în istorie), profesor Dumitru Jompan (doctor în muzicologie), preot Lazăr Suciu, medic Petru Cocarțeu, învățător Titus Dragomir și profesor Andreea Ambruș.

Monografia, pe lângă aspectele istorice (prima atestare în anul 1376) prezintă elemente de etnografie și folclor (obiceiuri de iarnă-vară, costume populare), geologie, fauna, vegetația, istoria cultului baptist, viața socială-economică, școala, învățătorii, monumentul eroilor.  

Cartea reprezintă un document cu profundă valoare istorică. Ea conține zeci de fotografii cu reprezentanți de seamă ai satului, cu satul de odinioară, hărți și schițe.

În Căminul Cultural au fost prezenți reprezentanți ai comunității creștine ortodoxe dar și baptiste, monografia satului fiind distribuită gratuit doritorilor, cheltuielile de tipar fiind susținute de fii satului unii dintre aceștia locuind pe continentul Americii de Nord, familia Cocârţeu Petru, Moise Tudor.

 Cea de-a doua carte intitulată Desculț prin otava livezilor. Amintiri, tradiții, simboluri (175 de pagini).publicată la aceeași editură Gheorghe Magas din Reșița prezintă în fiecare capitol o serie de simboluri explicate științific și împletite cu povești de odinioară: sălașul, lupul, cămașa, șarpele, pasărea, sărbătoarea (Sangeorz, Sănvăsaiul, Zimții, Sfinții 40 de Mucenici), soarele sau jocurile copilăriei.  

Vreme de peste 600 de ani, satul și-a păstrat locul existenței sale fizice și geografice, și-a păstrat limba romană și și-a păstrat credința creștină, obiceiurile culturii ca pe un făclier luminos de izbândă, cutezanță și împlinire.

Autorul, inginerul Constantin Liuba, pregătește un nou volum dedicat martirilor din același sat victime ale primului și celui de-al doilea război mondial, un document care va avea la bază manuscrise din arhivele de la Viena.

A consemnat Mihai Copaceanu

Comentarii

comentarii