EXCLUSIV VIDEO FOTO Oameni otrăviţi cu bună ştiinţă- poluare cu praf şi gaze la Reşiţa

Locuitorii cartierului DEalul Mare şi chiar toţi reşiţenii, sunt trataţi în ultimele zile cu tone de praf şi gaze toxice. Tratamentul nedorit provine de la Combinatul Siderurgic din oraș ce deversează noxele în atmosferă. Supărați, câteva zeci de localnici au ieșit în fața caselor sătui de praful care intră peste tot și le face viața un chin.

Un cartier întreg al Reșiței arată de parcă peste el ar fi fost cernută cenușă și praf. Praful provine de la Combinatul Siderurgice de la poalele dealului.  Aceasta cu toate că în această vară, la gurile de ieşire ale cuptorului au fost montate filtre pentru praf şi gaze. În aer sunt deversate în continuare noxele ucigătoare. Oamenii spun că instalaţiile de desprăfuire nu sunt puse în funcţiune fiindcă consumă curent electric.
Se pare că pentru conducerea Combinatului, la mai mare preţ este valoarea curentului electric decât sănătatea miilor de locuitorilor ai oraşului. Oamenii se plâng că nu pot lăsa geamurile deschise fiindcă praful invadează totul iar unii spun că este foarte greu să şi mai respiri.
Conducerea combinatului este foarte opacă în ceea ce priveşte comunicarea, dar le sare în ajutor Garda de Mediu care ba spune că de fapt sunt defecte filtrele şi că lucrurile se vor remedia, ba că sunt scăpări accidentale. În cazul în care nu se va întâmpla acest lucru, atunci se vor lua măsuri mai dure.
Garda de Mediu a supravegheat în ultimii ani activitatea combinatului, a aplicat amenzi, dar la Reşiţa, eliberarea noxelor în aer, este ceva obişnuit ce se întâmplă tot timpul, dar cu o amploare deosebită noaptea, sâmbăta, duminica şi pe timp de noapte.
Cel mai grav este faptul că în Dealul Mare aproape că nu mai este casă în care cel puţin un locuitor să nu fie bolnav de plămâni. Praful este aşa de mult şi puternic încât acoperă totul şi se depune formând o crustă solidă ce capătă consistenţa cimentului.
Acoperişurile, străzile, autoturismele din faşa caselor- totul are o culoare gri iar îndepărtarea prafului este aproape imposibilă.
Cel mai grave este faptul că deşi au fost făcute mai multe sesizări la toate instituţiile, nimeni nu ia nici o măsură. Ba mai mult, cei din conducerea Combinatului ameninţă că în cazul în care se fac presiuni asupra lor pentru a respecta normele de mediu, vor închide combinatul şi vor pleca lăsând pe drumuri 700 de angajaţi. Numai că oraşul are în jur de 70.000 de locuitori.

Comentarii

comentarii