EXCLUSIV VIDEO FOTOGALERIE Reşiţenii scoşi în stradă de supărare- Poluare de amploare şi continuă la Combinatul Siderurgic TMK din Reşiţa

Locuitorii din cartierul Dealul Mare din REşiţa au fost revoltaţi de poluarea de mare amploare din ultimele zile. În această dimineaţă, totul era acoperit cu un praf alb de parcă peste cartier ar fi căzut zăpada.

 

Mai mulţi locuitori de pe străzile Rândul I, II, si III s-au strâns astăzi lângă gardul Combinatului Siderurgic TMK din Reşiţa. Ei au cerut ca la faţa locului să vină autorităţile şi comisarii Gărzii de Mediu fiindcă nu mai pot suporta regimul de poluare la care sunt supuşi.

Locuitorii din Reşiţa sunt supuşi la un tratament pe care nimeni nu şi l-ar dori. Zilnic, tone de praf şi pulberi sunt deversate în atmosferă de Combinatul Siderurgic din localitate. Sunt ore când deasupra oraşului pluteşte un nor de fum, praf şi gaze pe care localnicii sunt obligaţi să-l inhaleze. Oamenii spun că situaţia se agravează noaptea şi la sfârşit de săptămână când din cauza filtrelor care nu sunt puse în funcţiune, tone de praf şi suspensii ajung în aer. Situaţia este şi mai critică atunci când vântul îşi schimbă direcţia şi toate noxele ajung peste oraş amestecate cu fumul pe care îl degază zilnic şi haldina de gunoi din Dealul Lupacului.

Poluarea afectează întregul oraş, dar de departe, cei mai afectaţi sunt locatarii de pe străzile din Dealul Mare sau Dealul Crucii cum i se mai spune. Praful roşu şi alb se depune pe maşini şi case, distruge vegetaţia, intră în case şi este inhalat de oameni. Cu toate că reşiţenii din zonă au grădini şi au investit bani pentru aşi amenaja câte un colţ verde cu flori sau pentru zarzavaturi, nu se pot bucura de el. Florile şi arbuştii ornamentali nu au nici o şansă. Legumele şi fructele se strică pe creangă şi cad la pământ când dau în pârg.

La faţa locului au sosit prefectul judeţului, Silviu Hurduzeu şi comisarul şef de la Garda de mediu, Marius Cârpean. De asemenea, pentru a preîntâmpina blocarea drumului sau iscarea vreo unui conflict, în cartier au venit jandarmii şi poliţiştii, dar nu a fost nevoie de intervenţia nimănui fiindcă oamenii deşi supăraţi, au fost paşnici şi civilizaţi.

Oamenii şi-au spus nemulţumirea, le-au arătat oficialilor prin ce trec, cum totul este acoperit de praf . Garda de Mediu a recoltat mai multe probe de praf care vor fi duse la analiză.   

Responsabilul cu probleme de mediu din Combinat, Aurora Ioan, nimeni alta decât soţia directorului general,  Ioan Romulus, a sosit şi dânsa în zonă iar în semn de bun venit, o femeie i-a oferit un buchet de pătrunjel şi o dalie prăfuite culese din grădina ei.

Cert este că vecinii se plâng de efectele poluării iar Garda de Mediu cunoaşte situaţia şi totuşi nimeni nu a făcut nimic până acum. 

Oamenii spun că staţia de captare a noxelor şi filtrele nu merg fiindcă se face econimie la curent şi în plus, sunt subdimensionate. Oamenii spun că sunt poluaţi de ani de zile, că praful le afectează sănătatea, că sunt foarte mulţi locuitori care sunt bolnavi de cancer- cel puţin 12 vecini au murit de cancer pulmonar doar în ultimul an.

Oamenii spun că nu poţi deschide un geam, praful şi fumul intră pete tot. Mai ales sâmbăta şi duminica. Numai pe strada Rândul III  sunt 150 de familii. Aproape că nu este casă în care să nu fi murit careva de cancer.

Comentarii

comentarii

2 comentarii la „EXCLUSIV VIDEO FOTOGALERIE Reşiţenii scoşi în stradă de supărare- Poluare de amploare şi continuă la Combinatul Siderurgic TMK din Reşiţa

 • 14 decembrie 2012 la 10:59
  Permalink

  Anonimule spune cine esti daca aduci injuriii dinasea tot timpul a fost praf dar akuma sau intrecut toate limitele asa ca nu mai fi asa destept/a si aptinete !

 • 22 noiembrie 2012 la 8:41
  Permalink

  De cand locuiesc aceste persoane acolo nu a mai fost poluare?De ce tocmai acum se face atata tam-tam, oare din cauza ca se apropie alegerile?De ce nu spun acei oameni ca majoritatea au lucrat la combinat si chiar primesc o pensie , destul de buna comparativ cu altii, de pe urma acestei „poluari”.
  Dar, ca nu au nici pana acum canalizare nu-i deranjeaza?sau e ecologig sa mergi la toaleta din gradina, iar unii mai „destepti” dau drumul la apa de la toalete( care si-au facut bai in casa) direct pe canalul de scurgere de la suprafata, asta-i nu-i poluare?
  Strazile sunt de toata jena pentru un cartier dintr-o resedinta de judet, dar ce vorbesc arata mai rau ca cele de la sat, cum sa nu se puna praf pe masini si case cand praf este in tot orasul, de ce nu recunoasteti ca Resita e un oras sarac si murdar. Daca inchideti combinatul v-ati intrebat de unde veti mai primi pensii?Sau daca nu va mai fi poluare nu veti mai avea nevoie de bani?!!!

Comentariile sunt închise.