Fata cu cireșe roșii la urechi din livada cu pomi din Ticvaniul Mare VIDEO

Nicoleta Smac din comuna cărăşană Ticvaniu Mare, este o tânără pasionată de pomicultură. Zi de zi, încalță cizmele în fiecare zi pornește tractorul cu care merge în livada creată de ea pe Dealul Cârnecei din marginea satului. Este o livadă amplasată pe terenul pe care familia Nicoletei îl stăpâneşte de sute de ani – practic de când exista satul. Și este foarte mulțumită de ceea ce este și ce face ea.

Cu diploma de inginer horticol în buzunar, Nicoleta Smac, a accesat un proiect destinat tinerilor fermieri pe măsura 112 în valoare de 25.000 de euro și acum are o livadă model. Dacă în alte părți s-au făcut fructe foarte puține de abia le strângi într-un coș, Nicoleta strânge zilnic câte 200 de kg  de cireșe. A început sezonul de vară cu cireșele și urmează caisele și apoi perele. Apoi, vin prunele și urmează merele.

Livada Nicoletei are 3 hectare plantate cu pomi fructiferi pe dealul de pe drumul Cârnecei. Lucrările le-a făcut cu banii obținuți printr-un proiect cu fonduri europene – 25.000 de euro. Aceasta a fost în urmă cu 8 ani, terenul era un deal cu tufișuri și pomi bătrâni, acum – este o livadă fermecată unde fructele încarcă crengile.

 Cireșele din soiul rubin strălucesc roșii dintre frunzele ca de smarald – toate că din poveste. Nicoleta a investit toți banii în livadă – a cumpărat pomii de la Caransebeș de la un alt inginer horticultor cu mare experiență, a plantat peste 1100 de pomi – mai bine de 80% soiuri românești.

 A săpat gropi și a împrejmuit terenul, a cumpărat utilaje = de la tractor și până la cositoare, tocătoare, bazine pentru prepararea substanțelor şi tot ce a fost nevoie. În livadă sunt frumos rânduiți prunii, perii și merii, caișii și piersicii străjuiți de roșul cireșelor.

.Nicoleta face singură aproape toate lucrările: tăierile de primăvară, fertilizările și tratamentele necesare. În primăvara când temperatura a fost foarte scăzută, această fată minunată și-a petrecut nopțile pe deal făcând foc pentru a genera fum. Cu ajutorul acestui fum și-a salvat livada. În timp ce alții abia au cireșe doar de gust, Nicoleta strânge zilnic aproape 200 sute de kilograme pe care le vinde direct din livadă.

Și asta datorită faptului că oamenii au realizat că tânăra pomicultoare folosește cât mai puține substanțe chimice. Vestea că are produse de calitate foarte bună, fără chimicale, i-a adus cumpărători din toată zona, dar și de la Reșița, Moldova Nouă și chiar Timișoara.

Nicoleta are cumpărători care vin cu copiii și familia și strâng fructele cu mâna lor. Prețul este după cum merge piața, acum sunt mai ieftine fiind luna iunie.

Comentarii

comentarii