Fenomen ce exasperează șoferii din Reșița: furtul catalizatoarelor auto din parcări

Am fost contactați de mai mulți reșițeni, cititori de www.infocs.ro care ne-au informat despre o situație foarte gravă, despre o situație ce riscă să devină fenomen: furtul de componente auto din parcări. Mai exact, peste noapte, bieții oameni s-au trezit cu mașinile mai zgomotoase și mai poluante. Li s-au furat catalizatoarele. Furtul se face din parcările blocurilor – trebuie specificat. Și nu vorbim de zone izolate, între blocuri de la marginea orașului, ci, de zone și parcări aflate în mijlocul orașului, la câțiva metri de ușile magazinelor, sau, la nici 20 de m de bulevarde circulate.

Iată ce se spun oamenii:

,,Parcarea noastră a fost lovită din nou de către indivizi care se ocupă cu sustragerea de elemente auto de pe maşinile reşiţenilor. Se pare că e vorba de furturi „la comanda” pentru că sunt făcute clar – cu destinaţie specială. Hoţii ştiu bine ce mărci de maşini sunt în parcări şi lucrează cu precizie furând anumite componente. De această dată, au fost sustrase catalizatoare. Spun ,,catalizatoare” deoarece este vorba de mai multe ,,lovituri” date într-o singură noaptre în oraș. M-am întâlnit cu alți păgubași la POliție și așa am aflat unii de alții. Este clar că hotii de fier vechi s-au reprofilat pe catalizatoare. Furtul de oglinzi nu mai renteaza, nici cel de jante din aliaj, asa ca se axează pe cea mai prețioasă piesă din tot autoturismul.

Se pare că situația este foarte gravă deoarece tinde să devină un adevărat fenomen. Sub protecția anonimatului, un mecanic auto, ne-a spus că în oraș sunt persoane care se ocupă cu ,,achiziția” catalizatoarelor pe care oferă sume cuprinse între 30 și 100 de euro. Asta în condiția în care unul nou ajunge și la 1000 de euro – în funcție de model.
,,Hoții sunt foarte bine pregătiți; nu lasă urme și lucrează cu foarfeca hidraulică manuală – un fel de foarfecă din comerț care taie prin roluire. Într-o liniște perfectă, taie țeava de eșapament și dispar. Scula are o forță foarte mare, taie până și fier-betonul de 14” ne-a mai spus o altă sursă.
furtul-de-catalizatoare-c63a61771c540bd11b-465-349-2-95-1
Tot pe surse am aflat și povestea catalizatoarelor: aceste componente auto au rolul de a cataliza gazele rezultate din combustia motorului. Ele conțin metale și săruri de metale scumpe cum ar fi platina, iridiu, paladiu si rhodiu. Aceste metale sunt de fapt catalizatorii care transforma gazele nocive in vapori de apa si emisii cu un nivel scazut de CO2. Unele metale, precum platina si rhodiul actioneaza ca niste catalizatori de reducere, in timp ce paladiu curata gazele prin oxidare.
Se pare că tocmai acesta este motivul pentru care sunt furate” ne-a spus o altă sursă autorizată.

Situația este alarmantă și foarte gravă, mai ales în aceste condiții în care plătim vreo cinci poliții, în care avem patrule de polițiști, jandarmi – ba și o armată de polițiști locali.

Până una – alta, singura metodă de stopa acest fenomen ar fi organizarea pazei parcarilor pe timp de noapte între vecini. Deja la Tr Severin si prin Craiova, oamenii au trecut la astfel de măsuri. Sau parcarea la loc cât mai vizibil, circulat și luminat.

Cu riscul de a ne repeta, am putea spune doar atât:
„Dormi şi visează romane! Dormi și visează reșițene, că doar de aia plătești taxele și impozitele la toată lumea – ca să poți fi jefuit în voie. Nimeni nu mai veghează!”

Comentarii

comentarii

6 comentarii la „Fenomen ce exasperează șoferii din Reșița: furtul catalizatoarelor auto din parcări

 • 2 martie 2015 la 22:40
  Permalink

  Vreau sa vad rezultatele de la politia din Resita,parca se aude dupa o luna ca se inchid cercetarile cu autor necunoscut ca de obicei.

 • 2 martie 2015 la 19:51
  Permalink

  mai oameni mie, mi-au dus trei randuri de oglinzi la un buz t 4 si  politia pauza de fiecare data   merg la     doman si de fiecare data  dau 100 e

 • 2 martie 2015 la 18:17
  Permalink

  In zona scolii gen. Nr. 12 mai exact str.Surianu si Rarau sunt niste persoane care stau pe timp de zi, la ,,o eventualavorba”. E posibil ca ei sa urmareasca autoturismele preferate. Inca e bineca nu s- a ajuns la atac de persoane. E bine sa tragem un semnal de alarma sisa ne intelegem cu totii. Daca ne certam vor beneficia hotii. O zi buna.

 • 2 martie 2015 la 18:17
  Permalink

  Salut. Referitor la furturi din parcari de pemasini. De craciun, mi-au furat capacele si stergatoarele originale de pe loculde parcare platit. Politia spune ca ,,e o paguba mica”. Parcarea nu este luminata – desi am facut 2 solicitari la Primarie pana acum. Nu are rost. Mergem asa.Oricum, conteaza ca ati amintit de aceste chestii. O zi faina. Salut.

 • 2 martie 2015 la 18:15
  Permalink

  Care poliție locala – comunitara? Aia ce ce se luptă de zor nu cu adevărații infractori?  Stiti care sunt aia, da ? Da dom”le, alea sunt, da , da!  Babele ce vând pătrunjel și mărar pe la Intim și prin fața blocului, Nu aia de jefuiesc orașul la greu. 

 • 2 martie 2015 la 2:34
  Permalink

  Au trecut vreo 2 ani de când am citit pentru prima oară în presa occidentală de acest fenomen. Din prima clipă m-am întrebat oare cât durează până ajunge şi la noi. Şi a ajuns. Era doar o chestiune de timp. Catalizatoarele nu se fură la comandă, ca piesă de schimb pentru alte maşini. Ele se fură la grămadă pentru metalele preţioase din interior. Carcasa exterioară va ajunge la fier vechi sau aruncată pe undeva, valoarea ei fiind nesemnificativă. Mai mult, există riscul să fie prinși când predau fierul. Sau ar exista riscul, dacă poliţiştii n-ar avea parteneriate profitabile cu hoţii de fier vechi.

Comentariile sunt închise.