Festivalul Internațional de Teatru ”Scena ca o stradă”

Festivalul Internațional de Teatru ”Scena ca o stradă”, un vis început timid, dar care tinde să pună pe harta culturală a României și teatrul reșițean. Timp de 11 zile teatre din țară și străinătate vor face din Reșița o mare ”scenă” în care arta interpretativă se va manifesta în toată diversitatea și măreția ei, oferind publicului o diversitate de spectacole și evenimente.

A treia ediție a Festivalului Internațional de Teatru ”Scena ca o stradă” va avea loc în perioada 10-20 februarie, și va aduce pe scena teatrului din urbe 22 de reprezentații ale teatrelor din țară și străinătate, spectacole prezentate de tineri, spectacole regizate de către actori profesioniști, work-shopuri, întâlniri cu profesori de la facultățile de teatru din țară unde cei tineri se pot informa despre ce înseamnă pregătirea pentru această profesie. Pe lângă toate acestea, vor mai avea loc în cadrul festivalului și expoziții de pictură.

De asemenea, festivalul va dedica o zi unuia dintre cei mai emblematici actori ai teatrului reșițean, George Drăgulescu, acțiune derulată sub titlul ”O viață în teatru”. ”În această zi ne vom aduce aminte, nu doar cu regret, ci și cu respect de personalitatea marelui actor George Drăgulescu, care a slujit această scenă timp de peste trei decenii și care și-a lăsat amprenta definitiv, vreau eu să cred, în acest teatru”, a spus direcorul artist al Teatrului de Vest din Reșița, Dan Mirea.

Nici cei mai mici iubitori ai teatrului nu sunt uitați cu ocazia acestui festival. Pentru ei organizatorii au pregătit o acțiune denumită ”Ziua internațională a cititului împreună”, realizată în colaborare cu Biblioteca Județeană ”Paul Iorgovici” , zi în care copiii și părinții vor urca pe scenă și vor citi povești împreună, iar la sfârșitul manifestării cei mici vor putea urmări un spectacol pus în scenă de teatrul din Reșița în mod gratuit pentru ei.
”Anul acesta, un invitat de onoare și de marcă a acestui festival, avem bucuria să îl avem în preajmă pe dramaturgul Matei Vișniec, unul dintre cei mai de notorietate dramaturgi români, stabilit în Franța, care va fi la Reșița începând cu 10 februarie când vom deschide oficial ediția Festivalului ”Scena ca o stradă”. El va fi prezent la premiera teatrului reșițean care va deschide această ediție”, a mai spus Dan Mirea.

Pe lângă diversitatea festivalului din acest an, pe scena Palatului Cultural vor evolua actori importanţi ai scenei româneşti, ca, Maia Morgenstern, Mircea Rusu, cu un spectacol în regia lui Horațiu Mălăiele, prezent în festival. Unul din spectacole aparține cunoscutei Cătălina Buzoianu, intitulat ”Companie de teatru”, un teatru din București. De asemenea, actorii Marius Manole și Medeea Marinescu vor fi prezenți pe scena festivalului cu un spectacol a cărui regie este semnată de regretatul Radu Beligan.

Tot ca o notă inedită, anul acesta spectatorii vor avea ocazia, pe baza unor formulare pe care le vor primi la intrarea în sală, să-și spună opinia despre fiecare spectacol și, în funcție de asta, la sfârșitul festivalului organizatorii vor oferi un premiu al publicului- teatrului cu cele mai multe aprecieri.

Pe lângă organizatorii oficiali, se vor ocupa de buna organizare a festivalulul și o serie de voluntari din liceele Reșiței, tot ca o premieră.
Biletele și abonamentele pentru spectacolele din festival au fost puse deja în vânzare la casieria teatrului, un abonament pentru toate reprezentațiie de pe parcursul festivalului fiind de 200 de lei, prețul unui bilet fiind în jur de 7,5 – 8 lei. Mai multe informații pot fi obținute pe adresa: teatruldevestresita-cs.ro.
Sprijinul financiar pentru desfășurarea Festivalului Internațional ”Scena ca o stradă” vine de la Consiliul Județean Caraș-Severin și Primăria Municipiului Reșița, dar și de la câțiva sponsori.

Comentarii

comentarii