Festivalul Răchiei din Banat reînvie în locul în care s-a născut-Băile Herculane

Festival rachie 2008 (10)După o întrerupere de câțiva ani și încercări nereușite de-ai muta locația prin alte părți din Banatul Montan – timp în care i-a scăzut prestigiul și renumele, Festivalul Răchiei din Banat, va fi reluat exact acolo unde s-a născut şi de unde i-a plecat numele şi renumele: în staţiunea legendarului Hercules, la Băile Herculane.
,,Astfel, sâmbătă, 19 octombrie, la Băile Herculane, se va desfăşura o nouă ediţie a Festivalului Răchiei din Banat. Locul este acelaşi ca şi în celelalte multe ediţii, în faţa Cazinoului în Parcul Vicol. De la ora 10, expozanţii şi producătorii îşi vor aranja standurile iar de la ora 11, va începe operaţiune de prezentare şi jurizare propriu-zisă” spune Ilie Rădoi din cadrul Primăriei Băile Herculane.
Răchia de Banat se obţine din prune de vară şi de toamnă, lăsate la macerat după care se distilează comina în cazane speciale din cupru. Nu are mai mult de 45 de grade, dar datorită procesului tehnologic şi mai ales, a modului de păstrare în butoaie din lemn de salcâm sau de dud, răchia primeşte o culoare şi un gust aparte. Cunoscătorii spun că datorită acestor calităţi, – wisky rămâne mult în urmă.
,,Festivalul Răchiei din Banat, va reuni producători de răchie din zonele tradiţionale ale Caraş-Severinului, dar şi ţăranii care îşi fac propria producţie. Am trimis invitaţii şi vor participa producători din tot Banatul, ca de fiecare dată, vor fi multe soiuri şi tării, dar din toate acestea, în acest an, va câştiga ,,Răchia de Banat. Sunt sigur că toată lumea va primit locul întâi fiindcă totul va fi la o calitatea înaltă şi practic, nu vom avea ce departaja fiindcă ,,Răchia de Banat” este un brend şi este cea mai bună” a declarat pentru InfoCs primarul oraşului, Nicuşor Vasilescu.
Agricultorii şi producătorii vor prezenta pe lângă răchie – bucate tradiţionale cum ar fi: mălaiul copt în spuză, brânza de oaie, de capră, caş afumat, slănină de porc pregătită în casă şi cârnaţi, precum şi fasole bătută şi cartofi copţi în vatră alături de brânză veche de un an şi ceapă roşie, de munte.
,,Expoziţia este cu vânzare iar vizitatorii şi turiştii din toată ţara aflaţi în trecere sau la tratament la Herculane, vor avea ce povesti acasă, mai ales că se vor face degustări la faţa locului. Ori, ce reclamă poate fi mai puternică şi mai grăitoare decât să guşti personal acest produs? Astfel, reclama produsului şi a staţiunii, este realizată dintr-un foc! ” mai spune primarul Vasilescu.
Să nu uităm că Răchia de Banat, este un brend pentru zonă şi că aceasta a stat mulţi ani pe mesele celor de la Bucureşti, de la Capşa în perioada interbelică, dar a fost servită şi la Viena sau Budapesta în casele nobililor sau palatul regal.

Comentarii

comentarii