@Breaking newsActualitateTurism

Festivalul răchiei din Banat s-a transformat într-un banal târg la a XXI a ediție VIDEO

Festivalul răchiei și produselor tradiționale din Banat ce are loc la Băile Herculane, a ajuns la cea de a XXI a ediție. În acest an, organizatorii au venit cu nouătăți: festivalul va dura două zile iar locația a fost svhimbată în centrul istoric în Piața Hercules. În plus și foarte discutabil, Festivalul răchiei s-a transformat într-un târg ca oricare altul. Cu produse mai mult sau mai puțin tradiționale. La un moment dat, numărul vânzătorilor a fost mai marte ca cel al vizitatorilor sau cumpărătorilor. Și asta din cauza locației prost alese.

Față de animația și bucuria generală ce se putea citi pe fețele participanților în alți ani, din păcate, această a 21 ediție, a fost una anostă, fadă, lipsită de culoare și de bun gust. Se pare că lucrurile nu au fost gândite așa cum trebuie de organizatori, sau poate organizatorii nu au mai fost aceiași. Și aici ne referim la oameni, nu la instituții. Nota bene pentru Centrul Județean pt Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș Severin care s-a ocupat de partea artistică a spectacolului fiindcă programul artistic a fost unul de excepție.  

Se pare că nimic n-a funcționat așa ,,uns, ca la carte” cum a funcționat în alți ani. Începând cu locația neinspirat aleasă și terminând cu amplasarea standurilor și ,,recuzita” de care este nevoie la o asemenea manifestare. Ca un exemplu – dansatorii și artiștii de la ansamblurile folclorice participante care au fost forțați să se îmbrace în autocar sau într-o magazie, lipsa unui mobilier urban, sonorizarea spectacolului și lista ar putea continua. Nemulțumirile au fost de ambele părți – adică cumpărători sau turiști și vânzătorii.             

Răchia de Banat se obţine din prune de vară şi de toamnă, lăsate la macerat după care se distilează comina în cazane speciale din cupru. Nu are mai mult de 45 de grade, Dar datorită procesului tehnologic şi mai ales, a modului de păstrare în butoaie din lemn de salcâm sau de dud, răchia primeşte o culoare şi un gust aparte. Cunoscătorii spun că datorită acestor calităţi, – wisky  rămâne mult în urmă.

A XXI-a ediţie a Festivalului Răchiei din Banat are loc în staţiunea Băile Herculane și se va desfășura pe parcursul a două zile. Acţiunea a fost organizată de Centrul Județean pt Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale cu sprijinul Consiliului Judeţean, Primăria Băile Herculane și al Asociaţiei producătorilor de răchie din Banat.

Festivalul Răchiei din Banat, a reunit producători de răchie din zonele tradiţionale ale Caraş-Severinului, Dar şi ţăranii care îşi fac propria producţie. În cele două zile, la festival vor participa aproape 100 de producători din tot Banatul, Dar în acest an a câştigat ,,Răchia de Banat”. Toată lumea a primit locul întâi fiindcă totul a fost la o calitatea înaltă şi practice nu ai avut ce departaja.

Agricultorii şi producătorii au prezentat pe lângă răchie şi bucate tradiţionale cum ar fi: mălaiul copt în spuză, brânza de oaie, caş afumat, slănină de porc pregătită în casă şi cârnaţi, precum şi fasole bătută şi cartofi copţi în vatră alături de brânză veche de un an şi ceapă roşie, de munte. 

Vizitatorii și cumpărătorii au avut părerile împărțite. Unii consideră că noua locație este prost aleasă, este departe de zona de cazare și centrul stațiunii și în plus, Piața Hercules este înconjurată multe clădiri aflate în renovare sau conservare după ce au fost abandonate ani de zile.

Nu au lipsit muzica şi dansul popular. Festivalul se va termina sâmbătă seara.  

Comentarii

comentarii