Cultural

VIDEO Festivalului Cultural – Artistic al Văii Almăjului, Prigor 2018

Ajuns anul acesta la cea de-a XXIII-a ediție, festivalul Văii Almăjului, s-a desfășurat în localitatea Prigor, la finele lunii trecute.
Evenimentul a deputat sâmbătă dimineața, de la ora 10:30, cu un simpozion dedicat almăjenilor și faptelor lor, în cadrul căreia au fost prezentate reviste, cărți și publicații ale oamenilor de cultură din Valea Almăjului.

La simpozion au fost invitați de către organizatori, oameni de cultură din zonă, județ și țara:
– ref. Angelica Herac
– prof. univ. doc. Dumitru Popovici
– prof. em. doc. Alimpe Ignea
– prof. Iosif Băcilă
– prof. Nicoleta Marcu
– prof. Elena Borchescu
– prof. Daniel Obeșterescu
– prof. Pavel Panduru
– prof. dir. Simona Miclău
– col. Ion Străin
Din partea organizatorilor au fost prezenți:
– primarul comunei Prigor, Antonică Moț
– viceprimarul comunei Prigor, Ion Vintilă-Miclău

La simpozion s-au alăturat voluntarii de la Ambulanța pentru Monumente Banat, care și-au prezentat proiectele de restaurare pe care le au în curs de desfășurare în Valea Almăjului. Totul s-a încheiat cu o masă festivă oferită de către organizatori.
Ziua de duminică, 28 octombrie, a fost dedicată spectacolului și portului popular prezentat de formaţiile artistice ale comunelor din Valea Almăjului. În Căminul Cultural din Prigor au fost prezenţi oameni de seamă ai Ţării Almăjului, primarii comunelor almăjene invitaţi şi localnici, cu toţii având parte de o zi însorită şi de un spectacol de calitate oferit de artiștii amatori din zonă .

Pe scenă, au urcat ansambluri folclorice de copii din diferite școli de pe Valea Almjului, fanfara de la Bănia, Lăpuşnicu-Mare și alte ansambluri de tineri și bătrâni care au interpretat poezii, melodii vechi și dansuri populare specifice zonei. Înainte de a urca pe scena căminului, au plecat în tradiţionala paradă prin localitate.
Almajul demonstrează în continuare că are resurse, obiceiurile şi tradiţiile locale, alături de minunatele costume populare, fiind expuse prin programele oferite de formaţiile artistice şi interpreţii individuali pe scena Căminului Cultural din comună Prigor. Festivalul s-a încheiat spre seară, atunci când artiști amatori au fost răsplătiți cu diplome și premii de către organizatori.


Un reportaj de Adi Neagu

Comentarii

comentarii

Comentariile sunt închise.