Fii Satului Au Revenit Acasă Pentru A Petrece Împreună La Ruga De La Carașova VIDEO

Comunitatea croată din Carașova, județul Caraș-Severin, este în sărbătoare. Biserică din localitate îşi serbează hramul la sărbătoarea Sfintei Mari Mari. Cu acest prilej, toți fii satului au revenit acasă de prin lumea mare pe unde sunt plecaţi la munca pentru a petrece împreună la Ruga de la Carașova.

Ritualul de la ruga satului este cunoscut de toată lumea. Întreaga comunitate participă la slujba de la biserică și, apoi, împreună cu musafirii, mulți dintre ei români, se așează în jurul mesei pline de bunătăți gătite de gospodinele casei: sarmale, papricaş, mălai, colaci cu nucă şi cu mac şi multe alte feluri de prăjituri.

Seara, se merge la hora satului, de unde nu lipsesc tinerii îmbrăcați în haine noi special făcute pentru această sărbătoare. Din păcate, în ultimii ani, spectaculosul port popular carașovenesc a fost abandonat și înlocuit cu haine moderne. Jocul va ține până la orele 3- 4 urmând ca deseară, petrecerea să fie reluată

În România trăiesc, după ultimul recensământ, aproape 7000 de croaţi, din care cei mai mulţi sunt în Caraş-Severin, în comunele Caraşova şi Lupac.

Comentarii

comentarii

3 thoughts on “Fii Satului Au Revenit Acasă Pentru A Petrece Împreună La Ruga De La Carașova VIDEO

  1. multumesc de aprecieri, dar daca i-ati invata pe sateni ca o camera video este ..doar o camera de filmare, si sa nu se mai comporte ca in evul mediu. Sa invete de la vecinii lor, de la cei din Clocotici. Si ce am realizat acolo, am realizat cu mari eforturi. Se comporta de parca ar fi crescut in varf de munte, in pustietate, la 500 de km de primul oras. Asta e! Asta avem – cu astia defilam! Si cand te gandesti ca reprezinta satul, la urma urmei, nu?
    editor

  2. Ai facut prietene o filmare de toti bani… si daca eram mort de beat nu filmam asa de rau…pacat…

Comments are closed.