Fiindcă se apropie Paștele, iată ADEVARUL despre ouăle cu coaja albă și cele cu coaja maro

De ani de zile au tot apărut tot felul de zvonuri legate de ouăle albe şi cele maro. Unii spun că cele maro sunt mai sănătoase şi conţin mai mulţi nutrienţi, alţii spun că sunt mai gustoase, iar alţii consideră că sunt mai bune pentru a face diverse mâncăruri. Pe de altă parte, se spune că cele albe sunt mai bune la copturi. Sau invers, în funcţie de persoană cu care vorbeşti.


Adevărul este că, indiferent de culoarea pe care o au, ouăle albe şi cele maro sunt la fel pe interior, cu o mică excepţie despre care vom vorbi mai încolo. Oferă aceeaşi cantitate de substanţe nutritive, au acelaşi gust şi sunt la fel de gustoase în copturi sau mâncăruri. Cele două tipuri de ouă au, în mare, şi aceeaşi grosime a cojii. Poate ai observat că unele ouă au coaja mai tare, dar acest lucru are de-a face cu vârsta găinii, nu cu ce culoare au ouăle pe care le face.


Ouăle albe sunt făcute de găinile albe sau cele deschise la culoare, care au lobii urechilor albi. Ouăle maro sunt făcute de găinile cu pene roşcate sau de către cele de culori închise şi care au urechile roşii. Există un mit înrădăcinat cum că ouăle maro sunt mai bune la gust şi că acesta ar fi motivul pentru care sunt mai scumpe. Acest lucru pur şi simplu nu este adevărat.


Diferenţa de gust de la ou la ou are legătură cu ceea ce mănâncă găină. Spre exemplu, multe găini de casă produc ouă maro, iar majoritatea celor crescute în scopuri comerciale produc ouă albe. Alimentaţia găinii influenţează gustul oului şi culoarea gălbenuşului, la fel cum poate influenţa şi gustul cărnii.


Dacă o găină producătoare de ouă maro va avea o alimentaţie asemănătoare cu cea care produce ouă albe, atunci ouăle vor avea acelaşi gust şi chiar aceeaşi culoare a gălbenuşului.


Toate găinile crescute în scop comercial, fie că este vorba de cele producătoare de ouă albe sau maro, au aceeaşi alimentaţie, cu mici diferenţe de la companie la companie (excepţia o reprezintă ouăle marcate cu cifra 0 – acestea sunt ouă din producţie ecologică, pentru care există norme stricte legate de suprafaţă, dar şi de furajele care se administrează găinilor).


Dacă vei mânca un ou de la o găină de ţară, vei constata o diferenţă de gust, dar aceasta nu va avea legătură cu ce culoare are oul.

Comentarii

comentarii