FOTO Manifestare a românilor din Ungaria- Gyula dedicată francofoniei

Francofonie la Jula afis-invitatieÎn data de 28 martie 2014, Consulatul General al României la Gyula, în colaborare cu Uniuniea Culturală a Românilor din Ungaria (UCRU) şi Autoguvernarea Minoritară Românească din Giula, la sediul UCRU, situat în oraşul de pe Crişul Alb, a avut loc o manifestare dedicată francofoniei.
În deschiderea evenimentului, domnul consul general Florin Trandafir Vasiloni a rostit un cuvânt, intitulat „România şi Francofonia”, în care a evocat interesul crescut pentru cultura şi limba franceză pe care România şi elitele sale intelectuale l-au arătat încă de la începutul secolului al XVIII-lea, dar şi momentele istorice importante legate de francofonie, de această comunitate internaţională la care au aderat state şi guverne având în comun limba franceză şi care au promovat o Europa modernă şi liberă. România a devenit membru observator al acestei comunităţi în anul 1991, la reuniunea la nivel înalt (Sommet-ul) de la Versailles, iar la următoarea reuniune, de la Maurice (Mauritius), din 1993, a primit statutul de membru cu drepturi depline al acestei structuri. Dimensiunea francofonă a României s-a dezvoltat în mod deosebit, însă, în prima jumătate a secolului al XX-lea, când mulţi scriitori au scris partea cea mai semnificativă a operelor lor în limba franceză, când nume ilustre, precum Constantin Brâncuşi, Eugen Ionescu, Mircea Eliade, George Enescu sau Emil Cioran au ajuns să facă parte din patrimoniul cultural francofon, iar Bucureştiul să fie numit „Micul Paris”. Au fost punctate, de asemenea, activitatea şi prezenţa constanţa a României în cadrul instituţiilor şi programele organizate în cadrul francofoniei, dar şi stadiul de astăzi al învăţământului în limba franceză, din România.
Preasfinţitul Părinte Siluan, episcopul Eparhiei Ortodoxe Române din Ungaria, prezent la eveniment, şi-a exprimat bucuria de a participa la această manifestare, care a reunit multe oficialităţi şi participanţi, de la Gyula, dar şi din România, a subliniat importantă multiculturalităţii şi a multilingvismului pentru omul contemporan, căruia îi oferă o deschidere şi o înţelegere mai bună a lucrurilor şi a societăţii în care trăim şi i-a îndemnat, şi cu acest prilej, pe românii din Ungaria să îşi cunoască şi să îşi însuşească şi mai bine cultura şi limba propriului lor popor, care le va întări identitatea şi conştiinţa de sine.
Dintre celelalte oficialităţi, care au onorat cu prezenţa lor această manifestare, mai menţionăm prezenţa domnilor: Răzvan Ciolca, consul la Ambasada României la Budapesta, prof. univ. dr. Lizica Mihuţ, Preşedintele Consiliului Academic a Universităţii de Stat „Aurel Vlaicu”, din Arad, prof. univ. dr. Adina Cotoraci, Rectorul Universităţii „Vasile Goldiş”, din Arad, prof. univ. dr. Eugen Gagea, Decanul Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei, Psihologie, Educaţie Fizică şi Sport, din cadrul aceleaşi Universităţi arădene, Dan Poinar, reprezentant al Consiliului Judeţean, Marcel Mainescu, viceresedinte al Asociaţiei Patronatul Român, filiala Arad, pr. Marius Maghiaru, Protopop de Budapesta şi Preşedintele Uniunii Culturale a Românilor din Ungaria (UCRU), Maria Gurzău Czeglédi, directorul Liceului „Nicolae Bălcescu” din Gyula, Ana Sárközi, directorul Şcolii Generale Româneşti din Micherechi, Eva Iova-Simon, directorul săptămânalului „Foaia Românească”, Tiberiu Boca, redactor al emisiunii în limba română „Ecranul nostru”, al postului de Televiziune M1, din Szeged s.a.
Manifestarea a mai cuprins un bogat, divers, atractiv şi interesant program cultural, după cum urmează: imnurile naţionale ale Ungariei, României şi Franţei,un mini-concert de muzică românească şi franţuzească, susţinut de Corul „Pro Musica” din Gyula, condus de Adrian Bughi, vernisajul unei expoziţii de goblenuri aparţinând doamnei Anca Becan, premieră piesei de teatru „Pantalone se însoară”, pusă în scenă de trupa Teatrului Român de Amatori a Liceului „Nicolae Bălcescu” din Giula, sub îndrumarea regizoarei Nora Chiriac şi o interesantă prezentare a unor curiozităţi culturale şi gastronomice franceze, făcută de Domnul Petru Cimpian din Szeged. La final, participanţii au fost invitaţi la o gustare cu specialităţi franceze.

Comentarii

comentarii