VIDEO/FOTO Căldură de 37 de grade la Caransebeş, dar caransebeșenii au fântâni

Mercurul termometrelor a urcat astăzi în unele locuri din oraş şi până la 37 de grade. Moleşiţi, oamenii au căutat să se ascundă care pe unde au putut. Cine a trebuit să iasă pe afară cu probleme de rezolvat, a apelat la ţinute lejere şi la pălării de soare.
Umbra naturală a fost la mare preţ astăzi la Caransebes, aşa că, cine a putut, s-a aşezat sub un copac la umbră. Plăcerea a fost și mai mare fiindcă aproape că nu este loc sau intersecție în oraș în care să nu găsești o fântână ornamentală sau una arteziană cu ape reci. Trecătorii se opresc preț de câteva minute, beau o gură de apă rece, se odihnesc după care pornesc mai departe și astfel suportă mult mai ușor canicula.
În oraş căldura este insuportabilă iar aerul aproape irespirabil. Valurile de are fierbinte tremură deasupra asfaltului încins. În aceste condiţii, o gură de apă rece și odihna la umbră sunt daruri Dumnezeiești.
Primăria Caransebeș a dus un amplu program de forare de fântâni arteziene fiindcă orașul are o particularitate aparte: acesta este așezat pe o puternică pânză freatică și în multe părți, acolo unde nu sunt foraje, apa iese singură la suprafață.
În aceste condiții, la Caransebeș aproape că nu se mai consumă apă de la robinete – scopul acesteia fiind doar folosul în gospodărie. Oamenii coboară cu sticla sau cu cana în fața blocului, beau o gură de apă rece, după care merg acasă sau stau la umbră.
Edilul orașului, Marcel Vela, spune că ,,în curând la Caransebeș vor fi inaugurate alte fântâni arteziene pentru cartierele mai mărginașe- prima chiar de Sfânta Mărie”.
În acest moment, la Caransebeș sunt peste 50 de fântâni iar glumeții au schimbat numele orașului în ,,Fântânelele”. Unele dintre aceste fântâni au ape cu proprietăți ușor curative. deja oamenii ștu că apa din locul x este bună pentru stomac, cea din locul y este bună la ficat și lista poate continua. Că este așa, o dovedesc cozile de la fântâni unde oamenii vin cu sticle și bidoane și își iau apă acasă pentru mai multe zile. Ba mai mult, de pildă la fântâna de la Jupa, pot fi văzute tir-rile cum opresc, șoferii coboară, își umplu sticlele cu apă după care pleacă la drum.
Un amplu interviu cu primarul Caransebesului, Marcel Vela, puteti urmari in filmul de mai jos.

Comentarii

comentarii