FOTOREPORTAJ Decada Culturii Germane în Banatul Montan, la final

Decada Culturii Germane în Banatul Montan, a ajuns la final. După zece zile de manifestări artistice și de amploare în care au fost angrenați sute de oameni- de la artiști, scriitori și colecționari și până la micuții cititori din școlile din județ, ultima zi, a fost una dedicată în primul rând spritualității.

Astfel, duminică, la Biserica evanghelică – a avut loc un serviciu religios evanghelic.

Sala de festivităţi a Centrului Social „Frédéric Ozanam“ , a găzduit de la ora 11,30 vernisajul expozţiei filatelice având ca principala temă împlinirea a 140 de ani de la  de la construirea primei locomotive cu aburi la Reșița, cu exponate din colecția Gustav Hlinka.

În acelaşi loc, adică Sala de festivităţi a Centrului Social „Frédéric Ozanam“ a urmat mai apoi vernisajul de pictură naivă a profesoarei de matematici, Viorica Farkaș. Cu toate că este un om al ştinţelor exacte, profesoara Vioroca Farkaş, este membră a Cercului de pictură „Deutsche Kunst Reschitza“ al Forumului Democratic al Germanilor din judeţul Caraş-Severin.

Servicii religioase au avut loc şi la Biserica romano-catolică „Sfântul Francisc de Assisi“ din sasca Montană cu prilejul celei de-a 261-a LITURGHIE FESTIVĂ DE HRAM. Apoi, pe platoul de lângă Biserica romano-catolică „Sfîntul Francisc de Assisi“ a urmat un program artistic cu participarea Formaţiei de dansuri populare germane „Enzian“ („Genţiana”) din Reşiţa şi a Formaţiei de dansuri populare germane din Oraviţa.

În acelaşi timp, la Bocşa, a avut loc Sărbătoarea de Toamnă a Forumului German de Tineret din Bocşa, ediţia a VIII-a. Sărbătoarea a început la Biserica romano-catolică „Neprihănita Zămislire“ cu o Liturghie solemnă după care, în parcul din faţa Casei de Cultură, a avut loc parada portului popular german. Programul s-a mutat în Casa de Cultură unde a avut loc un program cultural  cu prilejul Sărbătorii de Toamnă a Forumului German de Tineret, ediţia a VIII-a, cu participarea formaţiilor de dansuri populare germane din Steierdorf – Anina, Reșița, Tirol şi Bocşa.

În cealaltă parte a judeţului, la sediul Forumului German din Oţelu Roşu, a avut loc un program artistic deosebit cu formaţia muzicală „Banater Bergland“ din Reşiţa.

Seara s-a încheiat cu o proiecţie de film a artiştilor imaginii: Norbert Francisc Taugner, Nicolae şi Lucian Negruţiu, toţi din Oţelu Roşu.

,,Peste şirul manifestărilor Decadei Cultural, s-a lăsat cortina. Dar, asta nu înseamnă că s-a lăsat şi liniştea. Nicidecum, deja prin grădiniţe şi şcoli se vorbeşte şi se pune ,,ţara la cale” asupra felului în care membrii Forumului şi nu numai, se pregătesc pentru Alaiul Lampioanelor prilejuit de sărbătoarea Sfântului Martin” spune principalul organizator al manifestărilor, Erwin Josef Ţigla, preşedintele Forumului Democratic al Germanilor din Caraş Severin.

Foto Erwin Tigla

Comentarii

comentarii