Friptura de miel și drobul la cuptor făcute tradițional ca la Popasul Bigăr VIDEO

Pregătirea mielului in mod traditional ca la Cascada Bigăr. Carnea de miel nu poate lipsi de pe masa de Paşti. Aproape la toți, fiindcă sunt şi din aceia care înlocuiesc această carne cu cea de curcan sau de vită. Ori chiar pui. Dar noi discutăm clar despre Mielul de Paști, mai exact despre pregătirea lui așa ca în Valea Almăjului.

Vorbim de drob şi de friptură. Deci, prima dată tranşăm mielul şi-l pârlim un pic să nu avem lâna printre dinţi apoi, pentru friptura, luăm carnea – adică pulpele şi cotletul – se porţionează, se ung cu untură sau ulei, eventual o lingură de unt, se pune sare, foi de dafin, piper, câteva roşii mici, două fire de ceapă, unul de usturoi, se amestecă totul foarte bine, se pune în tavă, eventual se  acoperă cu folie de aluminiu şi se bagă la cuptor. Ca să rezulte o friptură suculentă, se mai poate pune o cană de apă sau vin alb. Se lasă aşa la cuptor vreo 60 de minute la 200 de grade, apoi se scoate tava, se elimină folia şi se bagă tava înapoi încă 20 de minute să se gratineze carnea. Şi gata friptura!

Ca şi garnitură se folosesc doar cartofii natur cu unt şi salată verde, dar se pot pune și felii de castravete şi de roşii date cu un praf de sare și stropite cu puțin ulei!

Pentru drob, se iau organele şi se spală bine. Ca să mai estompeze din mirosul şi gustul de miel, în Valea Almăjului, acestea se opăresc câteva minute. Apoi se taie în cubulețe, se amestecă cu condiment, ceapă și usturoi verde, se în tavă cu ouă fierte la mijloc, după care se coace la cuptorul cu lemne.

Sunt rețete simple iar carnea își păstrează savoarea și gustul.  A fost bucătar de serviciu Marian Popovici de la Rudăria.  

Comentarii

comentarii