Furt de material lemnos – Se distrug și pădurile de salcâm

În data de 12.01.2016, Poliţia Municipiului Reşiţa a fost sesizată prin SNUAU 112 cu privire la faptul că mai multe persoane sustrag material lemnos de pe un teren proprietate privată din locul numit „Dealul Ramnicului”, la aproximativ 3 km de cartierul Ţerova.

Poliţiştii au identificat la faţa locului 2 persoane, S.I.D. de 25 ani şi T.D.V. de 21 ani, ambii din Reşiţa, care au tăiat ilegal şi sustras un număr de 23 bucăţi material lemnos, esenţă salcâm, pe care l-au încărcat într-un microbuz. Materialul lemnos a fost ridicat şi lăsat în custodia proprietarului, urmând a fi stabilit ulterior prejudiciul.

Cercetările continuă faţă de cei doi pentru săvârşirea infracţiunilor de tăiere fără drept şi furt de material lemnos.

Salcamul are o putere calorica mare si inlocuieste cu success fagul ca lemn de foc. Un metru cub de lemn de salcam, costă între 300 și 400 de lei. Din sacâm, se fac stâlpi pentru garduri, grinzi de construcție, butoaie, mobilier sau arcuri pentru tir. Mulți nu știu că salcâmul este o specie de copac adusă la noi abia la mijlocul secolului al XIX-lea, deci are doar cca. 160 de ani. Este cel mai bun ,,fixator” de teren în pantă – rădăcinile sale sunt foarte ramificate și fixează terenul. NU este pretențios și se prinde foarte ușor. Tocmai din această cauză, în urmă cu vreo 50 de ani, dealurile și văile din jurul Reșiței au fost plantate cu salcâm – vezi pădurile de salcâm din jurul Câlnicul, Moniomului, la Țerova sau spre Soceni. De fapt, ce a mai rămas din ele fiindcă în urmă cu doi- trei ani, mai multe hectare de pădure au fost tăiate la Câlnic cu acte în regulă.

Comentarii

comentarii