VIDEO GEC Nera: Garda de Mediu s-a implicat formal şi birocratic în problemele de poluare din județ

AGENTIA PENTRU PROTECŢIA MEDIULUI CARAŞ SEVERIN

Spre ştiinţă:
-Ministerul pentru Consultare Publică și Dialog Civic
-Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor
-Instituţia Prefectului Judeţul Caraş – Severin

În legătură cu solicitarea de puncte de vedere privind cele două studii de impact referitoare la construcţia celor două microhidrocentrale în zona Prigor, jud. Caraş –Severin, ce urmează a fi supuse dezbaterii publice în data de 16.02.2016 la sediul Primăriei Prigor vă comunicăm urmatoarele:

– Pe fond suntem de acord cu execuţia de microhidrocentrale în România, acestea reprezentând surse de energie curată.

-Studiile de impact privind cele 2 microhidrocentrale prezintă concluzii predominant pozitive privind impactul asupra mediului intr-o situaţie teoretica in care constructorul respectă condiţiile din acordul de mediu. Acestea însă nu dau informaţii în legătură experienţa negativa din anii anteriori privind execuţia unor astfel de lucrări în România, ocazie cu care peisajul natural de pe cursurile de apă montane a fost mutilat, în multe cazuri ireversibil. Vă trimitem pe CD – ul ataşat scrisorii câteva dintre aceste exemple.

-Considerăm că există posibilitatea ca şi în judeţul Caraş – Severin autorităţile, în special Garda de Mediu, să nu se implice suficient în monitorizarea constructorului pe timpul execuţiei. Susţinem această afirmaţie prin faptul că în cazuri grave de agresiune împotriva mediului sesizate de GEC Nera , cum este poluarea cu deşeuri miniere de la Moldova Nouă sau tăierile de arbori din parcurile naţionale din judeţ, Garda de Mediu s-a implicat formal şi birocratic iar fenomenele nu au fost stopate nici până în momentul de faţă.

-Considerăm că o amânare a emiterii acordului de mediu ar fi benefică până în momentul când Ministerul Mediului dă semnale clare că a finalizat acţiunea de întărire a capcităţii administrative a structurilor teritoriale ale Gărzii de Mediu iar aceste structuri nu mai acţionează la presiuni politice.


GEC Nera

Comments

comments

Powered by Facebook Comments

Un comentariu la „VIDEO GEC Nera: Garda de Mediu s-a implicat formal şi birocratic în problemele de poluare din județ

  • 7 februarie 2016 la 13:14
    Permalink

    Toate microhidrocentralele sunt ilegale, pentru ca distrug raurile. In romania clima este continentala, debitele raurilor care nu au fost inca distruse de hidrocentralele comuniste sunt mici, si niciun rau nu-si permite sa „doneze” majoritatea debitului. Toate raurile pe care se construiesc MHC-uri devin rauri moarte.

Comentariile sunt închise.