Garda nu moare dar se predă…Se taie padurea in draci in parcurile nationale din Caras Severin

În ultimii ani, societății civile îngrijorate de viteza cu care dispar pădurile țării, i-au fost fluturate pe sub nas câteva iluzii pe post de măsuri trainice.

Nu neg faptul că apariția „Radarului pădurii”, a Gărzii Forestiere sau a „Inspectorului pădurii” au mai redus din jaful cotidian. Cu riscul de a mă repeta, această hoție generalizată, ridicată la rangul de maladie națională a fost posibilă doar prin corupție la toate nivelurile. Această corupție se manifestă în forma ei cea mai odioasă atunci când e vorba de proprietatea statului, adică a noastră, a tuturor.

Taietură din Parcul Național Semenic-Cheile Carașului

 

Să luăm de pildă județul Caraș-Severin care are cea mai mare suprafață de fond forestier-proprietate publică a statului. Și acolo, ca peste tot, Garda Forestieră a fost creată prin redenumirea fostului ITRSV (Inspectoratul Teritorial pentru Regim Silvic și Vânătoare). Pentru a-și putea desfășura în condiții optime activitatea, inspectorii au fost dotați cu Dustere 4×4 și echipament de protecție modern.

 

 

Dorind să prevină cazurile în care din motive de pauperitate familială pe angajați i-ar putea tenta mita, salariile foștilor itereseviști s-au mărit cu 300% ajungând acum la 6.000 lei. Ai spune că oamenii ăia au un job civilizat și trăiesc fericiți, fără apăsări. În realitate nu-i chiar așa…

De exemplu domnul Gheorghe Săvianu. Om însurat, cu greutate. Fericirea domniei sale poate fi umbrită doar de faptul că, absolut întâmplător, tata socru este proprietarul SC Iliget SRL – un gater. In plus prietenii domnului Săvianu pe nume Grigore Mitocariu și Cerbu Nicolae au firme care se ocupă cu exploatări forestiere în Valea Almăjului și Anina, zonele de competență ale acestuia. Mă întreb cum doarme sus-numitul noaptea cand visele îi sunt bântuite de atâtea dileme deontologice. Pentru că ziua trebuie să controleze firmele celor doi…
Alt inspector al Gărzii Forestiere chinuit de conștiință este Amar Chirilă Ienea. Oameni răi, care se ocupă cu exploatarea și debitarea lemnului au contracte tocmai, din nou absolut întâmplător, cu firma de contabilitate a fratelui inspectorului, domnul Dorian Ienea. Ce-o fi în sufletul bietului om?
Cel mai cunoscut dintre toți este Paul Miloș. În 2013 polițiști au descins la sediul ITRSV Reșița dar și la cel al Parcului Național Semenic Cheile-Carașului. Din informațiile lor o rețea de evazioniști defrișau până și Parcurile Naționale. La conducerea rețelei s-ar fi aflat inspectorul Paul Miloș și soția acestuia, angajată la PN Semenic-Cheile Carașului. La acea data familia avea trei autoturisme de lux și își ridica o vilă. Dosarul penal este încă nesoluționat la Parchet. Partea amuzantă a poveștii urmează de abia acum: în data de 20 februarie 2017 domnul Miloș este… avansat, fiind promovat la minister la Direcția Generală Control Silvic și Cinegetic.

Taietură din Parcul Național Semenic-Cheile Carașului

Societatea civilă și procurorii DNA se pot relaxa. Pădurile din România sunt în siguranță; mai ales că, în Comisia pentru agricultură a Camerei Deputaților majoritatea PSD-ALDE a inițiat un proiect de lege care i-ar scăpa de răspundere penală pe cei care au închis ochii la defrișări ilegale. Se încearcă aducerea pedepselor către administrativ. Mai mult, parlamentarii puterii au propus reducerea amenzilor „pentru a putea fi plătite”. Cireașa de pe tort a venit de la reprezentantul Gărzii Forestiere care a sugerat amenzi de 10% din cuantumul actual.

 

Preluare, citeste articolul original AICI: http://www.danpavaloiu.ro/2017/02/25/defrisari/

Comentarii

comentarii