Gâscă festivă de Anul nou, umplută cu de toate VIDEO

Gâscă festivă de Anul nou, umplută cu de toate. Gâsca este o pasăre a cărei carne este deosebit de gustoasă, dar este cam tare. În plus, gâsca are foarte multă grăsime şi o piele cam groasă, dar ..este foarte gustoasă. Şi încă o problemă – din gaşca iese o supă foarte bună fiindcă, este cam săracă în carne. De fapt, gâsca – exact ca şi rata, este mai bună umplută sau în mâncăruri în care să-şi dea drumul la grăsime şi la gust. Şi vorbim aici de mâncăruri cu varză, cu cartofi, cu legume multe în general.

 

 

Pentru preparatul nostru de azi, avem nevoie de o gâscă de minim 3 kg. Apoi, pentru umplutură, avem ne voie de …..ce imaginați aveţi – asta în primul rând. Iată ideea mea, ce am folosit eu:

Toate cantităţile sunt aproximative.

– 250 g pâine albă,
– ficatul, inima şi un pic de grăsime de la gâsca
– ceva mezeluri gen şuncă
– 100 g unt de proaspăt,
– 2 ouă,
– sare, piper, vegeta, cimbru şi chiar nişte firişoare de chimion
– frunze de pătrunjel şi mărar tocate
– 100 g ciuperci
– o lingură bună de smântână grasă

Eu am mai pus şi o ceapă, un ardei iute, un ardei gras, miez nucă, usturoi, porumb conservat, caju, fistic, stafide, banane confiate, migdale, sos de roşii, ciocolata amăruie de 75-80% cacao tăiată bucăţele.

Mod de preparare:

Se curăţa gâsca de eventualele pene, se pârleşte, se spală şi se usucă bine de tot, se şterge cu un prosop dacă este nevoie, apoi se sărează şi se pipărează. O las la ,,hodinit” vreo o oră, cel puţin.

Apoi fac umplutură. Totul se toacă la cuţit, nu se dă nimic prin maşină. Se mestecă toate în proporția dorită de fiecare. Dacă vă place cu mai multe seminţe, nu vă opreşte nimeni ca să puneţi. Se leagă cu cele două ouă şi untul.

Gâscă festivă de Anul nou, umplută cu de toate. Apoi se umple gâsca bine de tot, se coase, se unge bine cu ulei şi apoi şi se pune la fript în tavă unsă cu 2 – 3 linguri de apă. Dacă aveţi, merge bine de tot şi o lingură de untură. Apoi se dă la cuptorul pus la 180 de grade la început. Se lasă focul mic, ca să se frăgezească cu încetul, apoi, cam la o oră şi jumătate, se iuţeşte focul. Adică se ridică temperatura la 200 de grade. După o oră, se scoate uşor tava şi gaşca se unge mereu cu sosul din tava. Aşa se va proceda timp de 2- 3 ore, până gaşca este bine pătrunsă şi se rumeneşte frumos. Înainte de a fi gata, cam cu vreo 20-30 de minute înainte, se opreşte unsul. Asta – ca să se rumenească frumos. Cine vrea un gust mai deosebit, poate unge gâsca cu miere amestecată cu apă. 3 părţi miere, o parte apă.

Se serveşte cu garnitură de cartofi – fie fierţi şi gratinaţi, fie natur. Dar merge bine şi cu garnitură de varză călită. Dacă combinaţi varza dulce cu varză acră şi o jumătate de căpăţâna de varză roşie, efectul va fi magnific. Şi cel vizual și gustul.

Sosul se scoate tot din tava, se pună la fiert, se adaugă 250 ml apă şi se pune la fiert. Desfacem o linguriţă de faină în apă şi o punem în sos. Adăugăm 100 g smântâna pentru gătit sau smântână fermentată şi mai lăsăm 2 minute la foc mic. Cine vrea, poate pune şi un căţel de usturoi şi un praf de piper pentru un gust mai rafinat. e amesteca continuu ca să nu se prindă şi să fie onctuos. Se pune peste carne când este servită.

Cum servim gâsca umplută:

Se serveşte foarte fierbinte. Se scot pulpele şi aripile, Se parat scoatem pieptul. Apoi, direct din pasăre, cu o spatulă, scoatem umplutură pe care o punem lângă carne. Peste carne se pune sosul.

Gâscă festivă de Anul nou, umplută cu de toate. Merge servită cu conopida, gogoşari sau castraveţi acri. Sau cu salata de varză dulce, în nici un caz, varza acră.

Comentarii

comentarii