Gazetarul Mihai Eminescu a fost evocat la Biblioteca Germană VIDEO

Gazetarul Mihai Eminescu a fost evocat la Biblioteca Germană „Alexander Tietz” din Reşiţa, în cadrul unui proiect inițiat de jurnaliștii Mario Balint și Daniel Botgros, „2019, Anul Presei în Banatul Montan”, cu prilejul implinirii a trei decenii de la apariția primului ziar liber la Reșița.

„Ne-am gândit că Banatul Montan merită, anul acesta, o sărbătoare pentru presă, şi pentru faptul că, în decembrie 1989, apărea de sub rotativă, primul număr al Flamurei libere, care a apărut în timpul Revoluţiei, în timp ce la Reşiţa se trăgea. A fost una dintre primele gazete care au apărut pe teritoriul României. Ulterior, acest ziar a primit numele de Timpul. Ne-am gândit, aşadar, să îi cinstim pe gazetarii care au pus umărul la dezvoltarea presei libere în Banatul Montan şi pe cei care timp de 30 de ani au trudit, într-un fel sau altul în această presă, cel puţin un an cu acte în regulă”, a declarat Mario Balint. „Încercăm, în acest an, să dăm o şi mai multă semnificaţie în ceea ce priveşte jurnalismul, un an în care trebuie să ne regăsim demnitatea, să ne regăsim ca breaslă jurnalistică şi să regăsim acel mesaj de care societatea românească are nevoie, de care avem şi noi nevoie, în această perioadă de confuzie şi disoluţie, din toate punctele de vedere, dar şi în faţa asaltului internetului şi a aşa numitului fenomen de fake news”, a afirmat, la rândul său, Daniel Botgros.

Evenimentul a fost moderat de criticul Gheorghe Jurma care a subliniat faptul că „Eminescu este actual şi astăzi, la fel ca şi în timpul lui, prin ceea ce a scris, prin ideile, prin atitudinile pe care le-a consemnat în scris faţă de societatea timpului său, faţă de orice societate. Am să invoc acum doar unul dintre argumentele asupra căruia am mai stăruit în diverse articole, considerând că mai ales tinerelor generaţii, celor care vin după noi trebuie să-l spunem, şi anume, ideea de muncă. Nu există în nicio societate un rezultat important fără muncă, indiferent la ce domeniu ne referim. Ideea de muncă este capitală pentru gazetăria lui Mihai Eminescu şi cred că cel puţin una din formulările lui Eminescu se potriveşte ca o mănuşă pentru timpul pe care îl trăim acum, agitaţi de fenomenul corupţiei şi de instituţiile care se ocupă sau nu de anticorupţie”.

În urmă cu câteva zile, la Botoşani a fost lansată cartea-album „Monumentele Mihai Eminescu”, de Gheorghe Jurma şi Erwin Ţigla. „Este foarte interesant că, vizionând harta României, putem constata că graniţele ţării noastre sunt apărate de monumente cu statuia lui Mihai Eminescu. Le avem în partea de vest, de sud-vest, de nord şi de est a ţării. Ceea ce este şi mai interesant este că şi ţările din jurul României posedă monumente, busturi dedicate lui Mihai Eminescu. Mă refer aici la Republica Moldova, la Ucraina, la Ungaria şi la Republica Serbia, dar şi alte ţări europene, cum sunt Austria, Germania, Franţa, dar şi Havana, în Cuba, ori în Canada, acolo unde nu am ajuns încă să fotografiez monumentele, pentru a le integra în cartea-album la care am lucrat împreună cu Gheorghe Jurma”, a precizat Erwin Ţigla.

Comentarii

comentarii