Gospodăriile de subzistență din Banatul Montan – Trucuri pentru a avea ouă tot anul de la găini VIDEO

Gospodăriile din Banatul Montan – zonă ce începe in sud-vestul țării la Baziaș cu Clisura Dunării și se încheie cu centura de Munți ai Banatului – Semenic, Muntele Mic, Țarcu sau Gugu și Godeanu în est, nord sau sud sunt renumite pentru felul în care au supraviețuit timpului și perioadelor de istorie.

Țăranii bănățeni își produc singuri în gospodărie și de pe terenurile lor aproape tot ce au nevoie traiului de zi cu zi. De la magazin mai cumpără din când în când zahăr sau ulei. În rest, ei își produc tot ce au nevoie în gospodăriile lor. De la grâul și porumbul pentru pâine și mămăligă și până la afumăturile din cămară care îi vor ajunge tot anul sau oul de la găina crescută în gospodărie proprie.

Dacă în sezonul cald găinile își văd de treabă și fac ouă în fiecare zi, altfel stă situația în anotimpul rece. Natural și fiziologic, galinaceele ,,își pierd din putere” și fac ouă mai rar. Dar în timp-, de la o generație la alta, țăranii bănățeni au învățat câteva trucuri prin care găinile sunt stimulate să dea producția de ouă aproape ca în sezonul cald.

În anotimpul rece, găinile sun hrănite cu fiertură din cartofi și uruială caldă. De asemenea, apa de băut se pune tot caldă în vasele curte și pe lângă acestea, în mod normal înaripatele sunt hrănite cu uruială din grâu amestecat cu orz și făină de mălai.

În acest fel, familia își asigură ouăle pentru consum, dau copiilor și mai și vând la piață. Prețul unui ou ,,de casă” cu adevărat ecologic este între 1,50 și 2 lei.

În rest, familia are porci de vânzare, afumătoarea plină cu toate bunătățile, pivnița cu legume și cartofi plus vreo câteva cofraje de ouă.

Comentarii

comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *