Hercules la majorat – Festivalul Răchiei din Banat a ajuns la cea de a XVIII editie VIDEO

La Băile Herculane, s-a desfăşurat cea de a XVIII a ediţie a Festivalului Răchiei din Banat. Adică, festivalul a atins vârsta majoratului. Locul este acelaşi ca şi în celelalte multe ediţii, în faţa Cazinoului în Parcul Vicol. De la ora 10, expozanţii şi producătorii și-au aranjat standurile iar de la ora 11, a început operaţiune de prezentare şi jurizare propriu-zisă. La festival au participat producători de răchie şi de bucate tradiţionale din întregul judeţ, de pe toate văile Banatului Montan, respectiv, din Valea Bistrei, Valea Timişului, Valea Caraşului, Valea Almăjului şi din Clisura Dunării. La Herculane a fost prezentă și o delegație din Veliko Grădişte din Serbia.

Răchia de Banat se obţine din prune de vară şi de toamnă, lăsate la macerat după care se distilează comina în cazane speciale din cupru. Nu are mai mult de 45 de grade, dar datorită procesului tehnologic şi mai ales, a soiului de prune de vară și modului de păstrare în butoaie din lemn de salcâm sau de dud, răchia primeşte o culoare şi un gust aparte. Cunoscătorii spun că datorită acestor calităţi, – wisky rămâne mult în urma ei. Dacă la început vorbeam strict de răchia de prună, de câțiva ani, gama produselor s-a diversificat, așa că, acum găsim răchie din cireșe, din pere, din mere, dar şi din coarne ori ….smochine și portocale. Ca să nu mai vorbim de varietatea aromelor: de la ienupăr, busuioc și trandafir și până la bujor alb.

,,Festivalul Răchiei din Banat, a reunit peste 40 de producători de răchie din zonele tradiţionale ale Caraş-Severinului, dar şi ţăranii care îşi fac propria producţie. Au fost trimise invitaţii şi au participat producători din tot Banatul, ca de fiecare dată, au fost multe soiuri şi tării, dar din toate acestea, în acest an, a câştigat ,,Răchia de Banat”. Adică, tradiția.

Pe toată perioada festivalului, o comisie de jurizare a evaluat fiecare produs în parte, iar la final a oferit premii celor mai bune sortimente de răchie, dar şi celor mai bune bucate din Banatul de Munte prezentate. Toată lumea a primit locul întâi fiindcă totul a fost la o calitatea înaltă şi practic, juriul nu a avut ce departaja fiindcă ,,Răchia de Banat” este un brand şi este cea mai bună.

Agricultorii şi producătorii au prezentat pe lângă răchie – bucate tradiţionale cum ar fi: mălaiul copt în spuză, brânza de oaie, de capră, caş afumat, slănină de porc pregătită în casă şi cârnaţi, precum şi fasole bătută şi cartofi copţi în vatră alături de brânză veche de un an şi ceapă roşie, de munte. Alți expozanți au venit la Festival cu miere de albină polifloră, dulceaţă de smochine, de mure, de boz, cu mălai, leurdă, mâncare de melci, cu brânză, toate produsele fiind naturale. Dulceaţa şi siropul de boz sunt foarte bune împotriva bolilor de plămâni şi stomac. De consemnat este faptul că primarul din Cornereva, Nicolae Novăcescu, a venit la Herculane cu o delegatie de aproape 20 de producători.

Acest lucru este recunoscut şi sunt persoane şi din Bucureşti și din țară aflate în stațiune la tratament sau ca turiști și care vin în fiecare an pentru a-şi lua aceste produse, câte 20 – 30 de sticluţe, pentru a avea un an întreg.

Expoziţia este cu degustare gratuită iar vizitatorii şi turiştii din toată ţara aflaţi în trecere sau la tratament la Herculane, vor avea ce povesti acasă, mai ales că s-au făcut degustări la faţa locului. Ori, ce reclamă poate fi mai puternică şi mai grăitoare decât să guşti personal acest produs? Astfel, reclama produsului şi a staţiunii, este realizată dintr-un foc!

Să nu uităm că Răchia de Banat, este un brand pentru zonă şi că aceasta a stat mulţi ani pe mesele celor de la Bucureşti, de la Capşa în perioada interbelică, dar a fost servită şi la Viena sau Budapesta în casele nobililor sau palatul regal.

Manifestarea a fost organizată de Consiliul Județean Caraș-Severin, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraș-Severin, Primăria și Consiliul Local Băile Herculane. În acest an, Ansamblul Folcloric Semenicul al Consiliului Judeţean a oferit un spectacol de excepție, cu soliști, suite instrumentale și tineri dansatori.
La manifestare au fost prezenti mai multi primari și politicieni – atat de la putere cât și din opoziție. Toți au luat nota bene fiindca s-au comportat perfect normal, ca simpli turisti sau vizitatori. Au mancat mălai si brânză, au gustat răchia și au vorbit cu prietenii sau cei care i-au abordat. Nu au facut campanie politică și nu au încercat să atragă atenția asupra lor în nici un fel.

Comentarii

comentarii