IN MEMORIAM – Fredy a plecat într-o altă explorare!

Alfred Balogh pentru prieteni Fredy, a părăsit echipa speologilor din Asociația Speologică Exploratorii pentru totdeauna, în 27.05.2019 la vârsta de 56 de ani. De câte ori vom intra în peșterile din Banat ne vom gândi la el, va fi cu noi …

S-a născut în 08.04.1963 și a activat în speologie 32 de ani, fiind un foarte bun explorator al peșterilor și avenelor. A fost cu siguranță unul din speologii cu cele mai multe descoperiri la nivel național, având în toată perioada peste 300 de peșteri si avene identificate. O cifră impresionantă! Sute de cavități, datorită pasiunii și priceperii, au fost decolmatate pentru începerea sau continuarea explorărilor. Acțiunile lui au fost extraordinare. Mulți metri cubi de rocă au fost îndepărtați datorită abilităților sale în a decolmata puțuri impenetrabile pentru alții.

Foarte mulți ani, a fost liderul explorărilor în avene, galerii active sau în strâmtori extreme. Indiferent de anotimp, echipă, zonă, Fredy a mers pe teren căutând și explorând noi cavități.

Primul contact cu speologia a fost când a coborât în Avenul din Poiana Gropii în cățărare liberă, folosind un cablu sau înotând în Peștera Buhui prin galeria activă. A fost începutul pasiunii de o viață!

S-a înscris în Asociația Speologică Exploratorii în anul 1987. A urmat cursurile de Tehnici Speologice Alpine iar în anul 1988 cursurile de Topografie și Cartografie Speologică. Abilitățile speologice și le-a dezvoltat în sute de ore petrecute în subteran.
În perioada 1988 – 1989 a fost președinte al Asociației Speologice Exploratorii după care a ocupat diverse funcții executive sau în Comitetul Director, având un rol important în organizarea activităților.

De atunci, necontenit a descoperit și explorat sute de peșteri și avene. A efectuat explorări importante în Avenul Bizonului, Peștera de sub Cetate II, Peștera Țolosu, Peștera Gaura Turcului și multe altele. În Avenul Bizonului a organizat un bivuac subteran de trei zile și o acțiune de explorare extremă în care a rămas blocat câteva ore în puțul final. A participat la numeroase cartări, ultima fiind în Avenul din Poiana Gropii.

A realizat porțile de protecție pentru 6 peșteri din Cheile Carașului iar păstrarea acestora i-o datorăm în mare măsură. A iubit natura, a apreciat peisajele carstice, fosilele, mineralele și arheologia.

În ultimii ani a creat un inventar al peșterilor, avenelor, ponoarelor și izvoarelor din zona carstică Reșița – Moldova Nouă utilizând aplicația Google Earth pentru cca. 1.500 obiective localizate GPS, fotografiate, cartografiate.

Mediul socio-economic precar din România l-a determinat să se stabilească în Germania alături de alți zeci de speologi ai asociației. Distanța nu a fost un impediment pentru a reveni ori de câte ori a putut să-și continue explorările din zona lui de suflet, Sodol.
În urma lui Fredy, au rămas amintirile noastre din adâncul peșterilor, sutele de avene descoperite și exemplul lui despre ce înseamnă să fi un prieten, speolog excepțional, modest, înțelept.

Rămas bun Fredy, ne vom revedea cândva în adâncuri …

Bogdan Bădescu
Președinte A.S. Exploratorii

Comentarii

comentarii